fbpx

Szúnyogriasztás növényekkel

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 06.

A szúnyoginvázió hamarosan megérkezik: nehéz ellenük védekezni, hiszen az évek alatt egyre több mindennek ellenállnak, ráadásul számos betegséget is terjesztenek.

A szúnyogriasztó növények puszta termesztése nem önálló módszer a kártevők elkerülésére, ám az illóolajok felszabadításával növelheti a növények rovarriasztó képességét. Például grillezés közben is felhasználhatjuk őket, vagy durvára aprítva szétszórhatjuk a gyepen. Így máris sokat tettünk annak érdekében, hogy minél kevesebb szúnyoggal találkozzunk az udvaron.

Illatos macskamenta

Ahogy az illatos macskamenta képes elvonni a macskák figyelmét, ugyanúgy képes megvédeni is őket a szúnyogcsípéstől. Érdemes beültetni pár helyre az udvaron belül ebből a növényből, hiszen nem csak a szúnyogok ellen véd, de segít a relaxációban is. Érdemes kipróbálni a „Walker’s Low” fajtát, ami áprilistól szeptemberig tolerálja a száraz talajt, és csodás lila színben virágzik.

Citromfű

A citromfűnek valódi citrom illata van, amit az ázsiai konyhában és a parfümök összetevői között is gyakran megtalálunk. A citromfüvet akár balkonládában is termeszthetjük, de a kert bármely pontján jól mutat. A citromfüvet leghatásosabban úgy használhatjuk a szúnyogok ellen, ha leveleit leaprítjuk és szétszórjuk az udvaron.

Körömvirág

A körömvirágnak egyedi, kissé csípős illata van. Ezeket a szúnyogriasztó egynyári növényeket könnyű magról termeszteni, és szép kiegészítői lehetnek a virágzó kertnek, ahol más kártevőket is kiirtanak, például a fonálférgeket is elriaszthatják. A körömvirágúakban a szúnyogriasztó képességgel rendelkező anyag a piretroum: ugyanaz az anyag, amelyet sok szerves rovarirtó szerben használnak.

Menta

A menta minden fajtája visszaszorítja a szúnyogokat. Érdemes felfedezni a finom különbségeket a fodormenta és a borsmenta között, a csokoládé menta pedig az édességeket dobja fel.

Levendula

A levendula illatát szinte mindenki imádja, és csodaszép lila virágjaik is lenyűgözően mutatnak a kertben. A szúnyogok egyáltalán nem kedvelik a levendula illatát, így bátran használhatjuk bőrünkhöz dörzsölve, mint egy természetes rovarriasztó szert. Vágjuk össze finoman a levendula virágát, és keverjük össze mandulaolajjal, majd kenjük a bőrünkre. A levendula virágát önmagában a ruhához dörzsölve is használhatjuk szúnyogok ellen.

Rozmaring

Az emberek évek óta használják a rozmaringot a természetes kártevők elleni védekezésként, mivel a rovarok félnek az illatától. A grillrácsra rakott rozmaring füstje különösen hatékonyan zavarja el a szúnyogokat az udvarról, mindamellett, hogy rendkívül finom ízt adhat a húsoknak. A rozmaring nevelésénél figyeljünk oda, hogy a növény a teljesen napfényes helyeket kedveli, így mindenképp olyan helyre ültessük, ahol megkapja ezt.

Édeskömény

Az édeskömény-növényeket gyakran kihagyják a gyógynövénykertekből a kompaktabb növények javára, de az édeskömény szúnyogriasztó tulajdonsága mellett többszörös felhasználása van: a tollas növények ugyanolyan dísznövények, mint bármely magas kerti fű; apróra vágott levelei pedig ízletesek salátákban, levesekben; és a levelek vonzzák a fecskefarkú pillangókat a kertbe.

Eukaliptusz

Mint őshonos fa Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken, az eukaliptuszfa több év alatt 18 méter magasra is megnőhet. Mivel ez egy gyengén ellenálló növény, amely nem éli túl a kemény fagyokat, sok kertész számára jobb alternatíva az eukaliptusz cserepes növényként történő termesztése. Rövid távú cserepesítéshez válasszunk egy gyorsan növekvő fajt, például az E. globulus bicostata fajtát, ami sok illatos levelet biztosít a szúnyogriasztáshoz.

Bazsalikom

A bazsalikom gyorsan növekvő levelei ugyanolyan visszataszítók a szúnyogok számára, mint ízletes kiegészítő pestóinkhoz és salátáinkhoz. A szúnyogriasztás szempontjából nem minden bazsalikom típus azonos. Az extra fűszeres thaiföldi bazsalikom keskeny lombozatával és fahéj illatával a legmegfelelőbb a rovarok elűzésére. Minden bazsalikom növénynek teljes napra és meleg hőmérsékletre van szüksége, így nagyszerű társnövényt képez a paradicsom számára.

Kakukkfű

A kakukkfű nem csak szúnyogirtásra kiváló, de nagyon jó fűszernövény is, amelyekkel rendkívül jól ízesíthetjük a húsokat és a leveseket. A kakukkfüvet ültessük a kertben lévő lépcsők közé, ahol rálépve felaprítjuk a leveleket, ezzel felszabadítva a növényben található szúnyogriasztó olajokat.