fbpx

Idén is vásárolhat ÖMKi hazai tájfajta paradicsompalántát

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 06.

Az idei évben is országosan a Lidl áruházaiban vásárolhatók meg a gasztronómiai különlegességnek számító tájfajta paradicsompalánták, emellett korlátozott mennyiségben újdonságként több budapesti átadóponton is beszerezhetők.

A tájfajta azt jelenti, hogy a sajátos tulajdonságokat mutató haszonnövényt a természet és gazdálkodó eleink válogató és szelektáló munkája együttesen hozta létre, adott területen. Mára a tájfajták az ipari termelés miatt nagyrészt kiszorultak a köztermesztésből. Éppen ezért nevelésükkel és fogyasztásukkal nemcsak egészségünkért teszünk, de hozzájárulunk agrárörökségünk életben tartásához, és a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is.

Az öko minősítés garantálja, hogy a palántákat szintetikus vegyszerektől és műtrágyáktól mentesen nevelték fel. Ráadásul azzal, hogy az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) logójával fémjelzett terméket vásárolunk, közvetve segítjük az újabb hazai ökológiai mezőgazdasági kutatásokat is.

Amennyiben tájfajta öko palántát vásárolunk, hozzájárulunk egy régi hagyomány újraélesztéséhez, a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához, a környezet védelméhez, valamint az egészséges és változatos étrend kialakításához.

Az idei kínálatban szereplő tájfajták:

Cegléd tájfajta

A Cegléd egy kezdetben lassabb növekedésű, erős szárú tájfajta, melyet sűrű bokrosodás jellemez, alig kell kötözni. Bogyója éretten társaitól igazán könnyen megkülönböztethető tájfajta, mivel szép sárgás-narancsos szín jellemezi. Zamata nyersen fogyasztva a legemlékezetesebb, hiszen ropogós, édes ízével igazi mediterrán hangulatot teremt. A kezdő háziasszonyok barátja, mivel nagyon könnyen feldolgozható, vékony a héja, a siker garantált.

Gyöngyös tájfajta

A Gyöngyös tájfajta nagyon könnyen konyhánk állandó alapanyagává léphet elő, hiszen erős növekedésű salátaparadicsom. Húsállománya szilárd, héja vékony, rendkívül jól szeletelhető, ideális hidegtálak díszítéséhez. Szokatlan, paprikára emlékeztető formája igazi különlegességgé teszi a paradicsomok között. Kóstolás után pedig nyilvánvalóvá válik, hogy nem csak az alakja egyedi, de kiemelkedő ízvilággal is rendelkezik. Nagyon finom, karakteres édessége miatt nem lehet vele melléfogni, legyen szó családi étkezésről vagy vendégvárásról. Tökéletes választás befőzésre vagy aszalásra is.

Máriapócs tájfajta

A Máriapócs tájfajta a kert és a konyha ideális szereplője. A kertészek szeretni fogják erős szárát és gyors növekedését, gombabetegségekkel szembeni toleranciáját és folyamatos termésérését. Apró szemű bogyói miatt friss fogyasztásra ajánlott, bármikor feldobható vele a saláta vagy a hidegtál, de a kertben vagy a teraszon sétálva is könnyen csemegézhetünk róla. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával nélkülözhetetlen alapanyaga a nyári és őszi ételeknek.

Tolna megye tájfajta

Habár eleinte azt hinné az ember, hogy egy gyengécske, érzékeny palántával jól rászedték a vásárláskor, csakhamar rájövünk, hogy egy „fehér hattyú” van a birtokunkban. A Tolna ugyanis a gondos gazda keze alatt erős szárú és növekedésű tájfajtává érik, mely általában 140-150 cm magasra nő. Nagy, kissé lapított, barázdált bogyói magas létartalmúak, így elsősorban befőzésre alkalmasak, de frissen fogyasztva is ínycsiklandók. Kellemes zamatú termése a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el. Talpraesett és tapasztalt kertészeknek ajánljuk nevelését, akik nem rettennek meg folyamatos növekedésétől és erőteljes kacsosodásától, ami intenzív zöldmunkát igényel.

A palánták május 14-től érhetőek el országosan a Lidl áruházakban, valamint május 18-tól több budapesti átadóponton is megvásárolhatók. Amennyiben átadóponton szeretne a palántákhoz jutni, akkor már most előrendelheti az ÖMKi webshopjából: https://biokutatas.hu/hu/webshop/index/palantak

Kép forrása: ÖMKi