fbpx

Fazekas Sándor: megállt a paprika termőterületének a csökkenése

Írta: - 2014 szeptember 22.

Kalocsa, 2014. szeptember 19., péntek (MTI) – Hosszú évek után az idén megállt a paprika termőterületének csökkenése, a fűszernövényt 800 hektáron termelik most a kalocsai védett területen – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Kalocsán, a paprikafesztivál alkalmából rendezett gasztroshow megnyitóján.

Fazekas Sándor: megállt a paprika termőterületének a csökkenése
Kell, hogy a termelői háttér is erősödjön, ezért is támogattuk ebben az évben a paprika vetőmag beszerzését és erre készülünk jövőre is – hangsúlyozta a miniszter. Álláspontja szerint a termőterület nagyságának stabilizálódásában, sőt kismértékű növekedésében ennek is szerepe volt.
A magyar paprika világszerte ismert, Észak- és Dél Amerikában megtalálható az üzletekben, fontos, hogy továbbra is ízléses csomagolással, komoly repertoárral, a hagyományos ízvilágot is megőrizve legyen jelen a termék ezeken a piacokon.
A földművelésügyi tárca vezetője szerint a 25. kalocsai paprikafesztivál „ráirányítja a figyelmet az értékeinkre”. Kalocsa két hungarikummal is büszkélkedhet, a paprikával és a népművészettel, ezek összekapcsolódnak – tette hozzá.
Török Ferenc (Fidesz), Kalocsa polgármestere úgy fogalmazott: a 25. jubileumi fesztivál a hungarikumok jegyében fog eltelni, ami a városnak azt a szándékát mutatja, hogy az értékeit felkarolja és használja a város javára.
A 25. Kalocsai Paprikafesztivál rendezvényei 8 helyszínen zajlanak péntek délutántól vasárnap estig.
A gasztronómiai rendezvények mellett kulturális és gyermekprogramok várják az ide látogatókat.
MTI 2014. szeptember 19.