Emelkedik, de lassult az ütem – mezőgazdasági termelői árak

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 20.

Megjelentek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai a mezőgazdasági termelői árak témájában; a jelentés szerint februárban tovább lassult az emelkedés, a felvásárlási árak átlagosan 24,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami a januári 1,3 százalékpontot követően 4,8 százalékponttal mérsékeltebb éves emelkedést jelent.

Kalászos
Még mindig emelkednek az árak, de a trend lendülete mérséklődött (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Összességében drágulás a jellemző növénytermesztés és állattartás területén egyaránt

A növényi és kertészeti termékek termelői ára átlagosan 26,2 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál, ez 6,4 százalékponttal mérsékeltebb emelkedés a januárban mértnél, míg az élő állatok és állati terméke drágulása 1,5 százalékponttal 21,5 százalékosra mérséklődött.

Zöldségféléknél nagyobb volt a lendület

Februárban egyedül a zöldségfélék áremelkedése vett nagyobb lendületet, átlagosan 14,5 százalékkal lettek drágábbak, mint egy évvel korábban, ami 12,4 százalékponttal élénkebb emelkedést jelent a januárinál.

A paradicsom ára 21,8 százalékkal lett magasabb, ami 14,3 százalékponttal gyorsabb éves emelkedés a januárinál, az uborka árának emelkedése 16,7 százalékponttal 28,0 százalékosra gyorsult. A fejeskáposzta ára a januári 9,0 százalékos emelkedés után februárban már 16,3 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. A sárgarépa felvásárlási ára februárban 7,2 százalékkal, januárban még 12,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a fejes saláta ára pedig mindössze 0,6 százalékkal volt alacsonyabb tavaly februári áránál, míg januárban még 16,8 százalékkal volt olcsóbb. A karfiol árának emelkedése viszont a januári 19,9 százalékosról 13,7 százalékosra szelídült. Egyedül a vöröshagyma ára váltott 2,0 százalékos csökkenésre a januári 9,4 százalékos emelkedésből.

A burgonya felvásárlási ára 23,1 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál, az emelkedés üteme 7,7 százalékponttal mérsékeltebb a januári 30,8 százalékosnál.

A gabonafélék átlagára lassabban emelkedett

Ebben a kategóriában az átlagár 38,3 százalékkal emelkedett egy év alatt, 9,3 százalékponttal lassabban, mint januárban.

A búza felvásárlási árának 41,7 százalékos éves emelkedése 5,5 százalékponttal mérsékeltebb lett a januárinál, a kukorica árának 35,5 százalékos emelkedése 14,9 százalékponttal enyhébb a januári 50,4 százalékosnál.

Az ipari növényeknél a repce drágult a legjobban, de az ütem itt is visszaesett

Itt az árak 40,1 százalékos emelkedése volt kimutatható, ez 10,2 százalékponttal enyhébb emelkedés a januárinál.

Ezen beül az olajos növények 41,4 százalékos emelkedése 11,2 százalékponttal szerényebb a januárinál, amiből a napraforgómag 8,0 százalékponttal alacsonyabb 31,6 százalékos emelkedést mutatott, miközben a repcemag felvásárlási árának 74,9 százalékos emelkedése 15,1 százalékponttal fékeződött le a januári 91,0 százalékos drágulás után.

A gyümölcsfélék felvásárlási ára alacsonyabb

18,7 százalékkal fizettek kevesebbet a tavaly februárinál, pedig már januárban is esetek az árak (7,7 százalékkal) éves összevetésben. 

Az alma felvásárlási árának 21,0 százalékos csökkenése 8,3 százalékponttal nagyobb volt a januárinál, a körte ára a KSH adatai szerint 11,0 százalékkal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál, míg januárban még 16,3 százalékkal drágább volt.

Minden kategóriában magasabbak az árak (Infografika: MTI)
Grafikon a mezőgazdasági termelői árak alakulásáról

Az élő állatok felvásárlási árának trendje minimálisan változott

A mezőgazdaság e szegmensében mindösszesen 0,3 százalékpontos, 21,8 százalékos enyhült. A vágósertés felvásárlási ára februárban is 9,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, míg januárban 10,5 százalékos volt az éves drágulás.

A vágómarha felvásárlási ára a januárinál alig 0,8 százalékponttal jobban nőtt, 21,0 százalékkal haladta meg a tavaly februárit.

A baromfifélék áremelkedésének üteme a januári 32,1 százalékról 32,9 százalékosra kúszott fel, miután a tyúkfélék éves drágulása már 37,8 százalékos lett februárra a januári 32,5 százalék után. A pulyka felvásárlási árának emelkedése viszont a januári 31,1 százalékosról 24,6 százalékosra mérséklődött, a kacsa és a liba felvásárlási ára továbbra is 30-32 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az állati termékek felvásárlási ára 21,1 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál

A tej felvásárlási árának emelkedése tovább araszolt, februárban 20,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a januári 19,2 százalék után.

A tojás felvásárlási árának emelkedése a januári 9,8 százalékosról, 8,0 százalékra mérséklődött februárra.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc