Bezárás

Történelmi csúcson a globális élelmiszerárak

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 20.

Az orosz-ukrán háború történelmi csúcsra emelte márciusban a globális élelmiszerárakat, az alapvető gabonafélék és növényi olajok áremelkedése volt a döntő – tudtuk meg ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentéséből.

Cirok
Rekordot döntött a cirok ára is (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az elmúlt 22 év legnagyobb értékét regisztrálták

A FAO élelmiszerár-index 12,6%-kal nőtt február óta, amikor is az elmúlt 22 év legnagyobb értékét regisztrálták a nemzetközi élelmiszerkosár árváltozását nyomon követő mutatónál.

Az index legutóbbi szintje 33,6 százalékkal volt magasabb, mint 2021 márciusában.

(Az index egy általánosan forgalmazott élelmiszer-árukosár nemzetközi árának havi változásait követi nyomon.)

A gabonafélék ára kilőtt

A 17,1%-os havi emelkedés a búza és a szemestermények az ukrajnai háború miatti drágulását tükrözi. Oroszország és Ukrajna együtt a globális búzaexport 30%-át, míg a kukoricaexport 20%-át adja.

A búza világpiaci árát az amerikai időjárás miatti aggodalmak is emelték.

Eközben a kukorica ára 19,1%-ot ugrott, rekordot döntve az árpával és cirokkal együtt. Az egymást kioltó folyamatok miatt a rizs ára változatlan maradt február óta.

A növényi olajok árindexe 23,2%-kal nőtt

A napraforgóolaj magasabb jegyzési ára vitte magasba a kategóriát, ennek hátterében az áll, hogy a termék legnagyobb exportőre Ukrajna.

A pálma-, szója- és repceolaj is megdrágult a napraforgó- és a nyersolaj áremelkedése miatt, míg a szójaolajnál Dél-Amerika visszafogott exportja körüli aggodalmak is közrejátszottak.

A cukor ára megfordította csökkenő trendjét

6,7%-kal növekedett márciusban, 20%-kal meghaladva az egy évvel ezelőtti értékét. A nyersolaj magas ára a legfőbb oka a mozgásnak, illetve a brazil fizetőeszköz leértékelődése (március közepén volt mélyponton), ám a kedvező termelési kilátások Indiában elébe mentek egy nagyobb drágulásnak.

A húsár-index 4,8%-kal zárt magasabban márciusban

Történelmi csúcsot döntve a nyugat-európai vágóhidak teljesítmény-csökkenése, a vágósertés-kínálat hiánya miatt. A közelgő húsvéti ünnep növekvő keresletet hozott, ezzel emelve az árakat.

A baromfihús világpiaci ára szintén nőtt a madárinfluenza okozta ellátáskiesés okán, de az ukrán baromfihús is hiányzik a globális piacról.

A tejtermékek árindexe 2,6%-kal emelkedett

A tejtermékek árának emelkedő tendenciája továbbra is jellemző, így 23,6%-kal túlszárnyalva a tavaly márciusi értékét, miután a vaj és tejpor jegyzése jelentősen nőtt, különösen az ázsiai piacokról.

A sajt esetében is szűkös volt a kínálat, ez erős nyugat-európai belső kereslettel párosult.

Grafikonok
FAO élelmiszerár-index (Forrás: FAO)

Frissített előrejelzés a gabonatermelésről

A legújabb Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentés 1%-os éves növekedést prognosztizál idénre a búza esetében, ami elérheti a 784 millió tonnát is idén. Ebben benne van, hogy várhatóan az Ukrajnában található termőterületek 20%-a nem került betakarításra, miközben kedvező időjárás várható Oroszországban, és a pozitívak a termelési kilátások Kínában, az Európai Unióban, Észak-Amerikában és máshol is. A szemestermény-előállítás feltételei kedvező marad Argentínában, Brazíliában és Dél-Afrikában.

A 2021-es szezon gabonatermelését 2 799 tonnára becsülik a FAO szakértői, ami kis növekedést jelent 2020-hoz képest, és ezen belül a rizstermelés történelmi csúcsot dönthet 520 millió tonnával. A világ gabonafelhasználása elérheti a 2 789 millió tonnát, a rizs rekord mennyiségben kelt el, a kukorica és búza is keresett volt.

Forrás: FAO/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc

CÍMKÉK