fbpx
203599

Újdonságok a svéd energiafüzek hazai kutatóbázisáról

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 21.

A 2010-es év energetikai fűz termesztési tapasztalatairól számolt be termelőinek a Holland Alma Kft. A január 27-re meghirdetett rendezvényre annyian regisztráltak, hogy februárban ismét két alkalommal kellett megszervezni a fűz termesztési szemináriumot.

A tervezők arra törekedtek, hogy a termelői oldal mellett jelen legyenek a hazai és külföldi kazángyártók, pellet és brikettüzemek, erőművek és hőszolgáltatók, valamint önkormányzatok képviselői is; ezáltal összehozzák a fás szárú biomassza piac szereplőit

A Holland Alma Kft képviselői úgy látják, hogy a tisztán erőművi beszállításra alapozott faapríték piac kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja a termelőket.

Mivel a hazai energiafelhasználás 60%-a lakossági és közületi fűtésben kerül felhasználásra. Ennek az energiának döntő része földgáz alapú, azt tanácsolja a lakossági és közületi felhasználóknak, hogy függetlenítsék magukat a földgáz szolgáltatóktól.

Az automatizált faapríték fűtésre történő áttérés azonban újabb kérdést vet fel, nevezetesen a jó minőségű tüzelőanyag kérdését.

Ahhoz, hogy a felhasználó ne kerülhessen kiszolgáltatott helyzetbe, az szükséges, hogy az alkalmas területekkel rendelkező magánszemélyek és önkormányzatok, saját maguk számára termeljék meg a jó minőségű tüzelőanyagot.

 

A rendezvényeken ismertetésre kerültek a hazai és külföldi kutatóhelyek legújabb kísérleti eredményei, valamint a Holland Alma hazai technológiai kutatási eredményei.

Az elmúlt évben tartott nyilvános vágási bemutató és hozam mérésen vegyes fajta-összetételű svéd energiafűz fűz állományában a Holland Alma Kft 25,2 at/ha/év hozamokat mért.

Az idén januárban a cégnél elvégezték az előző évi mérési eredmények kontrollját két és három éves svéd fűz állományokban.

A bemutatókat ezek a képsorok és eredmények nyitották meg. Az idei hozammérések 12,6 és 32,1 at/ha/év hozam eredményeket igazoltak vissza.

A hazai eredmények bemutatása után a külföldi kutatóhelyek tápanyag vizsgálati eredményei kerültek ismertetésre, amelyek szintén alátámasztották a hazai megfigyeléseket.

A hozamok és tápanyag vizsgálatok eredményeit később jövedelmezőségi és megtérülési számításokban modellezték le.

Külön felhívták a jelen lévők figyelmét, hogy 20 at/ha/év hozamszintek felett az ültetvény beruházás már a második évben képes megtérülni, még állami támogatás igénybevétele nélkül is.

Szóba került a belvizes területek energiafűzzel történő alternatív hasznosításának lehetősége, melyre a Holland Alma az elmúlt évben új technológiát dolgozott ki.

Az olyan szántóterületeken, ahol minden tavasszal hosszabb ideig – akár több hónapig – folyamatos felszíni vízborítás jellemző, el kell térni az optimális tavaszi telepítési intervallumtól.

A terület felszáradása után, júniustól akár októberig is elvégezhető a füzek telepítése, mert a fagyasztva tárolt sima dugványok októberig is életképesek.

Természetesen továbbra is az optimális időben – kora tavasszal – történő telepítést javasoljuk, de időjárási vis-major körülmények esetén a vegetációs dugványozás megoldást jelenthet.

Ekkor még elegendő idő áll rendelkezésre, hogy a dugványok megfelelő gyökértérfogatot és kellően fagytűrő, beérett hajtást képezzenek. Ezáltal ezek a korábban problémás terültetek is telepíthetővé válnak.

 

A technológiai újdonságok után hazai és külföldi kazángyártók automata apríték kazánjait mutatták be.

A kazánok 25 kilowatt teljesítménytől egészen 1 megawatt teljesítményig állak rendelkezésre, különböző minőségi és ár kategóriákban.

Az automatizált aprítékkazánok a gázfűtés kényelmét biztosítják a felhasználók számára.

Az apríték fűtésre történő áttérés minimum 40% megtakarítást képes eredményezni a gázhoz képest, még akkor is, ha a felhasznált aprítékot piaci áron szerzik be.

Ha a fűtéshez felhasznált alapanyag saját előállítású, ez a megtakarítás akár 60-70% is lehet.

A hazai gyártóktól olyan apríték égőfej is rendelhető, melyet a már meglévő vegyes tüzelésű kazánokhoz lehet illeszteni átalakítás nélkül.

A prémium kategóriás apríték kazánok már automata gyújtással és távfelügyeleti szolgálattal is rendelhetők.

A kazánberuházásokhoz a forgalmazó cégek a pályázati adminisztrációt is biztosítják, valamint elvégzik a kivitelezési munkákat is, egyes esetekben pedig akár mint hőszolgáltató is megjelenhetnek.

 

Az előadások során ismertetésre került az energetikai fűz ültetvények engedélyeztetésének és támogatásának rendszere.

A fűz ültetvények engedélyeztetése viszonylag egyszerű adminisztratív feladat.

A többször módosított támogatási rendelet viszont sok termelőt elbizonytalanít afelől, hogy egyáltalán igénybe vegyék a támogatási lehetőséget.

Érdemes elgondolkodnunk az állami támogatásra történő várakozással kapcsolatban, mivel minden egyes elhalasztott év 200-450.000 Ft árbevétel kieséssel járhat.

A megfelelő technológiával ápolt ültetvények az állami támogatásnál magasabb profitot képesek termelni.

Mivel a telepítés utófinanszírozott és a beruházás még a támogatási igények benyújtása előtt elkezdhető, a telepíteni szándékozó gazdáknak nincs mire várniuk.

Elhangzott, hogy a hazánkkal szomszédos romániai területeken támogatás hiányában is sokkal nagyobb lendülettel halad a fűz ültetvények terjedése, mint Magyarországon.

Valamint érdekes tapasztalat az is, hogy a román gazdák sokkal inkább betartják ültetvényeikben a technológiai fegyelmet, mint hazai társaik.

A román példa alapján egyre több gazdálkodó dönt úgy idehaza is, hogy támogatás nélkül valósítja meg a svéd nemesítésű energetikai füzekre vonatkozó telepítési terveit.

 

A Holland Alma Kft jövőbeni tervei között olyan termelési rendszer kialakítása szerepel.

A termelők által termelt, ültetvényből származó, svéd fűz faaprítékot a piacon található mindenkori legkedvezőbb áron juttassák el a végfelhasználókhoz.

Ezért törekszik arra, hogy a termelőket közvetlenül a pelletüzemekkel, önkormányzatokkal, vagy más nagy felhasználóval közvetlenül összekösse.

Várhatóan néhány héten belül már rendelkezésre fognak állni az első, tisztán svéd energiafűzből készülő pellet tüzeléstechnikai jegyzőkönyvei .

A beminősítés után egy új, minden eddiginél magasabb fűtőértékű és alacsonyabb hamutartalmú fűz pellet is megjelenhet a piacon.

Ennek az az oka, hogy a fűz apríték száraz fűtőértéke 21MJ/kg szemben a keményfák 19MJ/kg fűtőértékével, a hamutartalom pedig a svéd nemesítésű füzek esetében igen alacsony, 0,31 és 0,51% között változik.

A Holland Alma Kft várja azok jelentkezését, akik idén vagy a következő években tervezik ültetvénytelepítéseiket.

A telepítés tervezésétől, a technológia, az engedélyeztetés, a támogatás minden kérdésén keresztül, egészen az ültetvénytelepítésig és a piacra jutásig mindenben teljes körű szolgáltatást nyújtunk.

Használja Ön is a legeredetibb energiafűz termelési rendszer apparátusát!