fbpx

Akinek földje van, ezt látnia kell

Írta: Kohout Zoltán - 2018 december 05.

A talajjavítás a jövő mezőgazdaságának kulcsa: enélkül a túlvegyszerezett, kizsarolt, pusztuló termőföldeken aligha lesz versenyképes gazdálkodás – hangzik el szinte minden gazdálkodói szakmai rendezvényen. Nem csoda, hogy mind több megoldás biológiai alapon biztosítja azokat az előnyöket, amiket egykor a szervestrágyák nyújtottak a talajnak. Ezt mutatta be a Sersia is Pusztaszabolcson, ahol 1000 hektáron alkalmazzák a Bacteriosolt és a Bacteriolitet – és ahol a rengeteg giliszta 7 éve nem látott ekét…


A kezeletlen táblában ásott szelvény vékony (20-25 cm-es) felső humuszrétege… …

A Sersia Farm Kft. hagyományos pusztaszabolcsi bemutatójáról elegendő volna két beszédes fényképet közölni: az egyiket a kezeletlen, a másikat a bacteriolites trágyával kezelt táblán kiásott 2 méter mély gödör falairól. Míg a kezeletlen talajon alig 20-25 cm-es a jól termő, a növényt tápláló humuszréteg, addig a kezelt kukoricatábla földjében csaknem 170 cm(!) mélyen is fekete, porhanyós, még a száraz őszben is nedves, gombáktól fehérlő, gilisztajáratoktól szabdalt a talaj.


és a kezelt tábla 170 cm mélységig érő, fehér-gombás foltokkal, gilisztajáratokkal teli, sötét, porhanyós humuszrétege

A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt.-nél nemcsak a látvány, hanem a szakmai vezetők szavai is megerősítik a látottakat. A gazdaság 8 éve fogott bele a Sersia Farm Kft.-vel a Franciaországban 30 éves referenciával bíró Bacteriosol/Bacteriolit termékcsalád alkalmazásába. Azóta megszűnt a P- és K-műtrágya felhasználása, 7 éve nincs szántásos talajművelés, a termények hozama, egészsége, stressztűrő-képessége, beltartalma, a talaj szerkezete hatalmasat javult. A két talajjavítót erdei komposztokból állítják elő: több százféle, hatékony ökoszisztémát kialakító mikroorganizmust tartalmaznak, és a cellulóz lebontásától a nagyobb arányú tápanyagfeltáráson, a N megkötésén, a fotoszintézis és a stressztűrés erősítésén át a tápanyagfelvétel megkönnyítését és az aktív humuszképzést is előmozdítják. A Bacteriosol a talajra műtrágyaszóróval kijuttatható, a szervestrágyázást lényegében helyettesíteni képes, beforgatást sem igénylő granulátum. A Bacteriolit a gazdaságban képződő állati trágya gyors komposztálására alkalmas, por alakú készítmény. A Bacteriolit külön előnye, hogy nem kíván fedett tárolást, segíti, növeli a trágya tápanyagainak feltáródását. Mindkét termék révén nemcsak a talaj szerkezete és a talajélet élénkül látványosan, de elhagyható a szántás, az alapműtrágyázás, sőt, 25-30%-ra csökkenthető a N-műtrágyázás mennyisége.

A Sersia Farm bemutatóján nem a cég alkalmazottja, hanem a több évtizedes szakmai múlttal bíró, független francia szakértő, Cristophe Frebourg részletesen is elemezte a talajjavító-készítmények hatását és általában a talajegészség feltételeit. A rossz szerkezetű termőföldben például a pH-érték a mélyebb rétegek felé nő, a víz és a levegő számára nehezen áthatolható tömörödések alakulnak ki. A szervestrágyával kezelt vagy talajjavítókkal ellátott földben állandó a pH, a levegő és a víz képes átjárni a mélyebb rétegeket. Így elhagyható a talajszerkezetet terhelő (például mélyszántásos) művelés, és csökkenthető a vegyszerek, műtrágyák mennyisége. Ez magával hozza a talajélet „felébredését”, megjelennek a giliszták, amelyek aztán hosszú távon biztosítják a termőföld erejét biztosító talajéletet.

Kohout Zoltán