Állatszállítás szükségtelen szenvedés nélkül

Borítókép
Állatszállítás szükségtelen szenvedés nélkül

Az Agrárminisztérium megtiltotta a hosszútávú, Magyarországról Törökországba tartó kérődző állatszállítmányok indítását a megfelelő klímaberendezéssel nem rendelkező járművek esetén.

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülésén üdvözölte azon tagállamok hatóságainak intézkedéseit, melyek az extrém nyári hőség során szigorítják a hosszú távú, rendszerint Törökországba irányuló élőállat szállítások feltételeit.

Az Agrárminisztérium 2019. június 21-től kezdődően – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltotta a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását a megfelelő klímaberendezéssel nem rendelkező járművek esetén. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a tanácsülés során egyetértett a Bizottság felhívásával, miszerint az élő állatok szükségtelen szenvedésének megelőzése érdekében más tagállamoknak is a magyar hatóság által megtett intézkedésekhez hasonló lépéseket kell tenniük.

Az agrárminiszterek megállapították, hogy minden szinten további erőfeszítések megtétele szükséges a vonatkozó jogszabályi megfelelés biztosítása érdekében, és kiemelték az érintett szereplők (különösen szállításszervezők, szállítmányozók) figyelmének felhívását a szállítások részletes tervezésének előírásaira, adta hírül az AM Sajtóiroda. Ez elsősorban azt jelenti, hogy ne kerüljön sor hosszútávú élőállat szállításra, ha az előrejelzések szerint az út során a hőmérséklet meghaladja a 30°C-ot.

Tartalom közti banner a cikk végére
no