fbpx

Amistar Prime Pack

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 06.

Hatékony korai védelem és termésnövelő hatás kalászosoknak

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédőszer-gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a gazdálkodók azzal a helyzettel, hogy egy adott hatóanyag engedélyét nem hosszabbítja meg az EU engedélyezési hatósága (EFSA), ezáltal az kivonásra kerül a hatóanyagok piacáról.

„Az élet nem áll meg” – alkalmazkodni kell a megváltozott helyzetekhez, lehetőleg olyan módon, hogy abból a lehető legjobbat hozzuk ki. Így tett a Syngenta is, amikor az Amistar Opti helyére méltó „utódot” talált termelői partnerei részére az Amistar Prime Pack termékkombináció létrehozásával.

 

Mezőgazdaság

A Syngenta megoldásokat kínál a mezőgazdasági termelőknek minden helyzetre (Fotó: Syngenta)

 

Az Amistar Prime Pack két termékből álló kombináció, amely Amistar 250 SC-t és Tern 750 EC-t tartalmaz. Előbbi hatóanyaga 250 g/l azoxystrobin, utóbbié 750 g/l fenpropidin. Az azoxystrobin hatásmechanizmusát tekintve a kórokozó gomba légzési folyamatait gátolja, a fenpropidin pedig szterol bioszintézis gátló. Növénnyel érintkezve mindkét hatóanyag szisztémikus, az azoxystrobin a kezelt növény minden részébe eljut. A fenpropidin csúcsirányba elmozduló hatóanyag. A termékkombináció hatásspektrumába tartozik az őszi búza lisztharmata (1. ábra), szeptóriás levélfoltossága, sárga- és vörösrozsdája.

Növényvédelmi technológiánkban kijuttatását tavasszal, 2-3 nóduszos (BBCH 32-33) fenológiai állapotban javasoljuk, 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern vagy 1,0 l/ha Amistar + 0,75 l/ha Tern dózisban. Ekkor kiválóan tudjuk blokkolni a már kialakult kezdeti fertőzéseket vagy megelőzni azokat a következő fungicides kezelésig, legyen az a zászlóslevél védelme vagy a kalászvédelem, köszönhetően a kombináció preventív és kuratív tulajdonságainak, valamint 4-5 hetes hatástartamának. További figyelemre méltó tény az azoxystrobin pozitív élettani és termésnövelő hatása a kezelt növényállományra. Kezelést követően a növények klorofillszintézise és nitrogénfelvétele fokozódik, csökken az abiotikus stresszfaktorok (pl. aszályos időjárás) miatt kialakuló reaktív oxigénformák szintje, valamint az öregedési folyamatokért felelős etilénszintézis szintje is, a növények a rendelkezésükre álló vizet gazdaságosabban használják fel (gondoljunk csak a 2019-2020-as évek tavaszi időszakaira). Ennek következtében a kezelt növények fotoszintézise nagyobb levélfelületen hatékonyabb, ami nagyobb termést eredményez. 2020. évi fejlesztési kísérleteinkben 4 helyszín átlagában egyszeri Amistar Prime-kezeléssel plusz 630 kg/ha terméstöbbletet értünk el a kezeletlen kontrollhoz képest.

 

Amistra Prime hatékonysága

Amistar Prime hatékonysága őszi búza lisztharmat ellen kuratív módon történt kezelésben, a 4. levélszinten (Syngenta fejlesztői kísérlet, 2020, n = 4, Boros Szilárd)

 

Összefoglalva az Amistar Prime előnyeit elmondhatjuk, hogy triazolmentes termékkombináció lévén kora tavaszi hűvösebb időben történő kezeléskor is megbízható hatékonyságot biztosít, jelentős szerepe lesz a kórokozók rezisztenciatörésében (eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagokat tartalmaz), azoxystrobin hatóanyaga a növény minden részébe eljut, és jelentős támogatást nyújt a kezelt növények élettani folyamataiban (fotoszintézis, aszálytűrés). Hatóanyagai 3–9 pH-tartományban stabilak, nem hidrolizálnak, aszályos évjáratokban is termésnövelő hatású.

A fent közölt pozitív tulajdonságok ismeretében bízunk benne, hogy a következő év tavaszán Önök is bizalmat szavaznak a Syngenta kalászos fungicid portfólió legújabb tagjának, az Amistar Prime-nak.

 

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.