Áruházláncok népszerűsítik a hajdúsági tormát húsvét előtt

Írta: - 2014 április 09.

Áruházláncok népszerűsítik a hajdúsági tormát húsvét előttBudapest, 2014. április 8., kedd (MTI) – Három nagy áruházlánc népszerűsíti húsvét előtt a hajdúsági tormát április 11-én és 12-én a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szervezésében, a hazai torma fogyasztásának ösztönzése érdekében.

A FruitVeB közleménye szerint a vevők a TESCO, a SPAR és a CBA üzleteiben találkozhatnak a kampánnyal.

Magyarországon a múlt évben mintegy 1300 hektáron termeltek tormát, a hektáronkénti 8 tonnás átlaghozam mellett az országos termésmennyiség 11 ezer tonna körül alakult.

A magyarországi tormatermesztés Hajdú-Bihar megyére koncentrálódik. A hajdúsági torma-termőtáj jól körülhatárolható, területileg összefüggő egység, amit 14 hajdúsági település – Debrecen-Haláp, Debrecen-Bánk, Létavértes, Újléta, Kokad, Álmosd, Bagamér, Vámospércs, Hosszúpályi, Monostorpályi, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Nyíradony – alkot.

A hajdúsági tormának egyöntetű piaci megjelenése valamit a termőtáj térségében kialakult egységes, bakhátas termelési technológia biztosít. A termesztéstechnológia jelentős kézimunka igénye miatt meghatározó jövedelemforrás a térség mezőgazdasági munkavállalói számára.

A több évtizede kifejlesztett bakhátas termeléstechnológia eltér az Európa más körzeteiben alkalmazott, gépesített, ferde ültetési technológiától. Ezért a hajdúsági torma küllemre is jól elkülöníthető az egyéb termesztéstechnológiában termeltektől.

A közlemény szerint a több évtizedes sikeres termesztés eredményeként a Hajdúságban termelt torma kiváló beltartalmi értéke miatt keresett exportcikk, napjainkban az európai tormafelhasználás 40-45 százaléka ebből a körzetből származik. Az elmúlt évek átlaga alapján 8-8,5 ezer tonna volt a tormaexport, a legnagyobb exportpiac Németország és Lengyelország.

Az Európai Bizottság 2009. október 21-én bejegyezte az oltalom alatt álló eredet-megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába a “Hajdúsági torma” elnevezést. Az oltalom az elnevezést védi, ami azt jelenti, hogy a “Hajdúsági torma” elnevezést csak azok tüntethetik fel termékeiken, akik a termékleírásban meghatározott területen és módon termesztenek.

A torma rendszeres fogyasztása növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet és legyőzhető vele az influenza is. A frissen reszelt tormának igen magas a C-vitamin tartalma, amely nagyon hatékony a vizesedés, valamint az emésztési- és anyagcserezavarok esetén. Továbbá baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, nagyon hatásos még vese- és húgyúti fertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén is – tartalmazza a tájékoztató.

MTI 2014. április 8.