Védjeggyel serkenti a Vidékfejlesztési Minisztérium a magyar sertéshúsfogyasztás növelését

Írta: - 2014 április 09.

Védjeggyel serkenti a Vidékfejlesztési Minisztérium a magyar sertéshúsfogyasztás növelésétBudapest, 2014. április 8., kedd (MTI) – A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy bevezetésével is a sertésállomány és a sertéshús belföldi fogyasztásának növelését igyekszik támogatni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – jelentette be kedden Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapesten.

A magyar sertéshúst népszerűsítő húsvéti kampány beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: meg akarják duplázni a sertések mostani mintegy 3 milliós számát. Magyarországon 2002-ben még mintegy 5 millió sertés volt, a rendszerváltozás éveiben pedig 10 millió körüli.

Feldman Zsolt szerint alacsony az évi, fejenként 25 kilóra tehető átlagos belföldi sertéshúsfogyasztás.

A védjegy bevezetésének időzítését magyarázva emlékeztetett arra, hogy a húsvéti szokások miatt ilyenkor az emberek nagyobb érdeklődéssel fordulnak a sertéshús és az ebből készült ételek felé. A mostani figyelemfelhívás célja éppen az, hogy a vásárlók ne csak húsvét előtt, hanem az ünnepek után is keressék a jó minőségű magyar sertéshúst. Ennek érdekében vezették be a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet, amely a minőség és a nyomon követhetőség garanciája a vásárló számára. Az első termékeket – amelyek a KMS-védjegyet viselhetik – most auditálják a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) közreműködésével.

Megjegyezte: várhatóan húsvét előtt a vevők már találkoztatnak a boltokban KMS-védjegyet viselő áruval.

Feldman Zsolt szerint a magyar sertéshús minősége általában jobb a versenytársakénál. A belföldön előállított sertéshús a magyar gabonaalapú takarmányozással, a magyar gazdák felkészültségével és a magyar húsfeldolgozók szakmai tudásával olyan minőséget, értéket képvisel, amely sok esetben piaci előnyt érő extra értékeket tud felmutatni. A KMS-védjegy ezeket az értékeket kívánja garantálni hosszú távon.

Ihász Katalin dietetikus arról beszélt, hogy az utóbbi években a sertéshús fogyasztása jelentősen visszaesett Magyarországon a reformtáplálkozás – a fehér húsok – előtérbe kerülése miatt. Pedig a vörös húsok – így a sertéshús is – számos előnyös tulajdonságot hordoznak. Példaként említette a vörös húsok magas D-vitamin és magas vastartalmát. Ezért – egészséges módon elkészítve – mindennapi fogyasztásuk is ajánlott.

MTI 2014. április 8.