fbpx

Aszály után jégesőkár

Írta: Kristóf Imre - 2019 május 21.

Az elmúlt napok esőzései enyhítettek az elmúlt év őszétől ez év elejéig tartó csapadékszegény időszak problémáin, de az őszi vetésű kalászos gabonafélék, mint az őszi búza, őszi árpa, valamint az ugyancsak őszi vetésű repce esetében így is jelentős terméscsökkenés várható az aszálykárok miatt. Májusban ugyanakkor újabb nehézséget okoz a gazdáknak az időjárás: a Dunántúlon már több helyen tarolt jégeső viharok kíséretében. A károk mérséklésében segítheti a gazdákat a megfelelő és jó időben, akár már a novemberi-decemberi időszakban kötött biztosítás. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Groupama Biztosító közötti stratégiai partnerség a gazdák közvetlen, szakmailag hiteles információellátását segíti.

30-40 %-os terméskiesés is várható

Az őszi vetésű szántóföldi növények esetében jelentősen érzékelhető a novembertől tartó aszályos időjárás káros hatása, a piac meghatározó biztosítójához az elmúlt évekhez képest nagyobb számban érkezett erre vonatkozó kárbejelentés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján megfigyelhető, hogy az ország területeit nem egyforma mértékben sújtotta az időjárási anomália. „Míg a nyugati és dél-nyugati tájakon kevésbé okozott kárt a csapadék hiánya, addig északon –- ahol akár az átlagtól való – 60 milliméteres eltérés is tapasztalható – súlyosabb a helyzet, ami megmutatkozik a kárbejelentések eloszlásában is. Ezeken a helyeken minimum 30-40 százalékos terméskiesés várható” – Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója szerint. Az aszályos időszak után a jég okozhat komolyabb károkat, a Dunántúl több területén már május elején jégeső esett vihar kíséretében.

Határidő: május 31.

A károk enyhítésében sokat segíthet egy megfelelő biztosítás, amelynek kiválasztásához a gazdáknak minden szükséges információ birtokában kell lenniük. Ebben segíti a termelőket egy új kommunikációs csatorna megnyitásával a Groupama Biztosító és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ). Stratégiai együttműködésükkel bátorítani szeretnék a termelőket, hogy tudjanak és merjenek kérdezni a biztosító szakemberitől, és így átláthatóvá váljanak számukra a biztosítási folyamatok az ajánlatadástól egészen a kárrendezésig. „A gazdákhoz sok esetben nem jut el a megfelelő információ a biztosítások típusairól, feltételeiről, előnyeiről, mert nincsenek közvetlen kapcsolatban a biztosítóval. A növénybiztosítások megkötésének vagy megújításának 70 százaléka májusra esik, mivel a díjtámogatott növénybiztosításokat 2019. május 31. előtt lehet megkötni. Az utolsó pillanatig várnak annak ellenére, hogy a gazdák ilyenkor már jócskán benne vannak a munkában. Ha januárban vagy februárban, vagy akár még előbb intéznék a biztosítást, egy nyugodtabb időszakban, megfontoltabban tudnának döntést hozni, ráadásul utólagos módosításokra is lenne lehetőség, de erről is kevesen tudnak. A két szervezet közötti stratégiai partnerség célja többek között, hogy erősítse a mezőgazdasági biztosítások hitelességét és szakmaiságát” – mondta el a szakértő.