fbpx

Átadták a Zöld Sziget nevű környezetvédelmi beruházást a Dunán

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 04.

Átadták a Zöld Sziget nevű környezetvédelmi beruházást a DunánBudapest, 2014. április 2., szerda (MTI) – Átadták a Zöld Sziget elnevezésű környezetvédelmi beruházást a Dunán szerdán Budapesten; az úszómű a fővárosba érkező hajókat szolgálja ki, egyebek mellett összegyűjti a hajókon keletkező, a környezetre ártalmas anyagokat.

Hoffmann Pál, a Tanker Port Környezettechnológiai és Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója a létesítmény átadásán elmondta: a projekt 2009-ben indult, és mintegy 2 millió euróból – 600 millió forintból – valósították meg, kockázati tőkefinanszírozással.

Az úszómű – amelyet a fővárosi Duna-szakaszon, a Műegyetem előtt kötöttek ki – elsődleges funkciója, hogy a Budapestre érkező hajókat kiszolgálja. Így azok megszabadulhatnak a rajtuk felgyülemlett hulladéktól – például a fáradt olajtól, az olajos fenékvíztől, a konyhai hulladéktól -, de vételezhetnek üzemanyagot és ivóvízet is. Ez a komplex integrált szolgáltatás Budapesten vehető igénybe először ez év áprilisától Európában – közölte az ügyvezető igazgató.

Hoffmann Pál beszélt arról is az MTI kérdésére, hogy az első teljes gazdasági évben – vagyis jövőre, 2015-ben – a Zöld Szigetet működtető társaság mintegy 2 millió eurós (600 millió forintos) árbevétellel kalkulál. Emellett a komplex integrált környezetvédelmi szolgáltatást külföldön is szeretnék elterjeszteni.

Záray Gyula professzor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudományi Kutatóközpontjának igazgatója az MTI-nek elmondta: a projekt megvalósítása környezetvédelmi szempontból igen jelentős, mert csökkenthető általa a Duna környezeti terhelése, szennyezése. A kidolgozott komplex és integrált rendszer alkalmazása – minden szolgáltatás egy helyen vehető igénybe – pedig gazdaságossá teszi a működést. Továbbá alapvető cél az, hogy az élővizekbe minél kevesebb szennyező anyag, például gyógyszer-maradvány kerüljön be, emellett a biológiai sokszínűség is megőrizhető legyen.

Szentes Tamás, a főváros főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy a Zöld Sziget projektet megvalósító startup vállalkozásnak azért ítélték oda a Budapest Brand díjat, mert egy olyan gondra kínál megoldást, amelyet a főváros még nem tudott adekvát módon kezelni. A szóban forgó vállalkozás pedig a felmerült problémára – a hajókon keletkezett hulladék, szennyezőanyag kezelésére – komplex megoldást nyújt, és ezt budapestiek valósították meg.

Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) stratégiai elnökhelyettese pedig azt emelte ki: a NIH aktívan működött közre a Zöld Sziget projekt megvalósításában, mert úgy ítélték meg, hogy a startup elképzelés újdonságerejénél fogva támogatásra érdemes kezdeményezés.

MTI 2014. április 2.