fbpx

Az Agrárminisztérium partner az almapiaci helyzet megoldásában

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 04.

Nagy István elmondta, hogy a kormányzat egyik nagy felelőssége lesz a forrásteremtés az ültetvénykorszerűsítéshez, hogy legalább 50 százalékra növekedjen az étkezési alma aránya, ami jelenlegi 30 százalék.

alma

Szabályozott piaci viszonyok szükségesek a felvásárlási ár tekintetében is, amihez segítséget nyújthat az a törvénymódosítási javaslat, ami előírná, hogy a feldolgozásra szánt alma értékesítését az átadás előtt kötelező szerződésbe foglalni. A szerződésnek kötelező árat, vagy olyan képletet tartalmaznia, amelyből a felvásárlási ár egyértelműen meghatározható, olvasható az MTI hírében. A javaslat értelmében minden, a feldolgozóüzemekbe beszállított almára írásbeli szerződést kellene kötni, és a feldolgozóknak augusztus 1-ig a feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékára kell ilyen kontraktusokkal rendelkezniük.

A közösen megtervezett almatermelés és értékesítés nagyobb mennyiségről történő tárgyalást, jobb árat és ütemes beszállítást eredményezne. El kell dönteniük a gazdáknak azt is, hogy a léalma feldolgozását, valamint az étkezési alma piacra juttatását egy, korábban már hangoztatott termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzem, hűtőház és csomagolóüzem létrehozásával képzelik-e el.

Az is kérdés, hogy a gazdák egyénileg, kisebb kapacitású üzemek, vagy egy közös, nagyobb feldolgozó felépítésével járnának-e jobban, de mindkettő esetében teljesíteniük kell a szerződésben foglaltakat. Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor a kormány is azt fogja mondani, hogy igen, ez a projekt életképes és megvalósítható, közölte Nagy István. Ezzel a gazdák ennek az új vállalatnak a „részvényesei” lennének, a befektetett árujuk után pedig a haszonból és az eredményekből egyaránt részesülnének.