Az aszály mérsékelten sújtotta a baracktermést

Az idén az átlagosan 25 ezer tonnás kajszibarack-termésnél valamivel többre, míg az őszibarack esetében a fagyok miatt közepes, 30-35 ezer tonnás termésre számít a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A szervezet alelnöke, Apáti Ferenc elmondta, hogy tavaly a rekordgyenge termés miatt mindkét barack ára magas volt, így azok idén jelentősebben csökkenhetnek. Ugyanakkor a magyar barackár szempontjából még kérdéses, hogy az olasz importból fog-e az országra „zúdulni" kajszi- és őszibarack, mivel az lenyomhatja az árakat még akkor is, ha nem lesz túl sok a belföldi termesztésből.

A kajszibarack szezonja június közepén-végén indul, és július a főszezon, míg az őszibaracké július közepén kezdődik és szeptember közepéig tart. Az aszály mérsékelten sújtotta a baracktermést, a tavaszi fagyok ugyan a kajsziba is „belecsíptek", az őszibarackban viszont komolyabb károkat okozott. Emellett a hűvös, csapadékos időjáráskor terjedő gombafertőzésektől eddig még sikeresen megóvták az állományt. A kajszibarack-termés évjárattól függően a 10 és 40 ezer tonna között, míg az őszibaracké 15 és 60 ezer között ingadozik, olvasható az MTI hírében.

aszály FruitVeb kajszibarack őszibarack