fbpx

Az AXIÁL-nál versengtek az ország legjobb mezőgépész technikusai

Írta: - 2018 április 03.

2018. március 26. és 28. között került sor a mezőgazdasági gépésztechnikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének idei döntőjére. A gyakorlati verseny színhelye második éve az AXIÁL Kft. bajai telephelye volt.

Még 2017 őszén tette közzé a felhívást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a szakterületen működő, technikus képzést folytató szakgimnáziumok, valamint szakközépiskolák nappali tagozatos végzős tanulói számára szakmai tanulmányi versenyeket hirdet. A verseny szakképesítésenként két fordulóból áll: egy központi írásbeli elődöntőből, valamint egy szóbeli és egy gyakorlati vizsgából álló döntőből.

A mezőgépész technikusok elődöntőjére 2018. január 26-án került sor a Szent István Egyetemen, míg a döntőre március utolsó hetén egyrészt a FM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban, másrészt pedig az AXIÁL Kft. központi telephelyén, Baján.

A küzdelem

A döntő megnyitóját, a szóbeli vizsgát, valamint a semlegességet és pártatlanságot biztosító rajtszámok kiosztását március 26-án tartották a jánoshalmi szakiskolában, a rákövetkező napon pedig a gyakorlati vizsga zajlott. Összesen 9 iskolából 18 technikus diák látogatott el a bajai AXIÁL telephelyre, hogy bemutathassa szakmai felkészültségét a három főből álló pontozó bizottságnak. A pontozó bizottság tagjai: Kith Károly, Nagy László és Rittgasszer Péter, az AXIÁL Kft. Szervizüzletágának igazgatóhelyettese volt.

Míg tavaly a gyakorlati versenyfeladat – melyet szintén az AXIÁL Kft.-nél kellett teljesítenie a versenyző diákoknak – egy CLAAS LEXION 660 kombájn átszerelése volt kukoricáról kalászos gabona betakarítására, addig idén egy CLAAS ARION traktorból és egy VARIANT bálázóból álló gépkapcsolat beállítása volt. A versenyfeladat meghatározásában Major Vilmos, az AXIÁL Kft. szervizmérnöke nyújtott segítséget.

A versenyzőknek 90 perc állt rendelkezésükre, de egy rutinos szerelő vagy gazdálkodó közel fele ennyi idő alatt is el tudja végezni a szükséges műveleteket, amelyek során például a különböző láncokat, rotorkuplungot, adagolóhengert, bálarámpát, illetve a traktorban található kezelőegységet kell ellenőrizni, beállítani. A feladatot a munkabiztonsági részeknél lehet elrontani, mely sajnos a való életben is gyakran nem kap kellő odafigyelést.

A helyszín

A verseny lebonyolításához az AXIÁL Kft. kiürített egy csarnokot, 6+1 szerelőállomást alakított ki a versenyző diákoknak, valamint 7 darab, az előbbiekben már említett, nagy gonddal lemosott, kitakarított, azonos beállításokat és egységeket tartalmazó gépkapcsolatot bocsátott a versenyzők rendelkezésére. A helyszín és a gépek felkészítését a szervező szakiskola diákjai, illetve Lakics Levente, a bajai központú vállalkozás egyik szervizszerelője végezte.

Díjazottak

Március 28-án, a jánoshalmi szakiskolában tartott ünnepélyes eredményhirdetésen hangzott el végül a győztesek neve.

III. helyezés: Cseh Bence, Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, Csorna

II. helyezés: Gaál Ernő, Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, Csorna

I. helyezés: Kiss Ádám, FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium és Kollégium, Jánoshalma

A záróeseményen az AXIÁL Kft. szervezetfejlesztési igazgatója, Büksi János is jelen volt, aki Rittgasszer Péterrel együtt több axiálos ajándékcsomagot is kiosztott a versenyzőknek. Továbbá a Mezőgazdasági gépésztechnikus verseny mindenkori győztes tanulójának és felkészítő tanárának átadott egy vándorserleget, mely a versenyző és iskolájának munkáját tünteti ki. Ennek létrehozásáért külön köszönetet mondtak az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének, Harsányi Zsoltnak is, hogy ilyen motiváló díjjal büszkélkedhet a gépészverseny.

Összeállította: Kalmár Nárcisz

CÍMKÉK AXIÁLCLAAS