fbpx

A nagytraktorok kínálta kényelem, elérhető az ARION 400-as traktorcsalád számára

Írta: - 2016 július 29.

Le Mans/Harsewinkel, 2016. június 30.

CLAAS ARION 400-as traktorcsalád számára számos hasznos új technikai megoldás vált elérhetővé. Többek között a már jól ismert megbízhatóan és hatékonyan üzemelő HEXASHIFT hajtómű, CSM táblavégi forduló management, valamint TELEMATICS, a CLAAS telemetria rendszere. Teljesen új fejlesztésként elérhető opció a dinamikus kormányzás.

Az ARION 400-as traktorok kompakt felépítésüknek, a 90-140 lóerőig terjedő motorválasztéknak köszönhetően minden gazdaság számára univerzálisan használható traktort kínál. A bővült opcióknak köszönhetően a munkavégzés lényegesen nagyobb komfortban végezhető.

HEXASHIFT és CSM táblavégi forduló management

ARION 430-460-as típusok hajtómű választéka bővült, az ismert QUADRISHIFT váltó mellett szerelhető a traktor HEXASHIFT hajtóművel. A négy automatizáltan kapcsolható csoporttal valamint a csoportonkénti hat terhelés alatt kapcsolható fokozattal közúti szállításban alacsonyabb motorfordulatszám mellett éri el a maximális haladási sebességet. Ez kevesebb zajt és üzemanyag fogyasztást eredményez. A hat power fokozatnak köszönhetően a hajtómű áttétel lényegesen sűrűbb, nagyobbak az átfedések így minden munkafolyamathoz könnyebb megtalálni az optimális fokozatot. Mind a 24 fokozat kényelmesen, kuplungpedál használat nélkül a multifunkciós menetkarról kényelmesen kapcsolható, HEXACTIV funkciónak köszönhetően pedig váltást rá lehet bízni teljes egészében a traktorra.

CSM (CLAAS SEQUENCE MANAGEMENT) táblavégi forduló a színes CIS monitorral együtt érhető el. Ezzel az opcióval munkafolyamatok automatizálhatóak, programozható a kihelyezett körök, a hátsó függesztés, a TLT valamint a motorfordulatszám. A használata egyszerű és lényegesen tehermentesíti a kezelőt a fordulókon végzett munkák során, sok funkció egyenkénti működtetése kiálláskor majd a fogásba történő visszaálláskor egy gombnyomással végezhető. A programozható feladatok száma gyakorlatilag végtelen.

Dinamikus kormányzás

Az új fejlesztésű dinamikus kormányzás sok munkavégzés során könnyíti meg a kezelő életét. Gombnyomásra változtatható a kormányzás áttétele, a normál 4,5 kormánykerék körbefordítás (végállásból végállásba) lecsökkenthető egyre. Lényegesen megkönnyítve a manőverezést a homlokrakodóval, vagy a fordulást a tábla végén. Egy igazán intelligens lehetőség a kormányszögállás függő áttétel. Munkák 90%-ban traktor egyenes mentén dolgozik, kis kormánymozdulatokkal finoman korrigálva vezetjük a traktort, kiérve a fordulóra vagy akadály kerülése során viszont gyors reakció a praktikus. Pontosan ezt a funkciók kínálja egyes móduszban a kormányzás: egyenes kerékállás során kicsi a kormányáttétel, viszont amint nagyobb kormánymozdulatot teszünk, az áttétel megnő a kerékmozgás sokkal gyorsabb lesz. Sebességfüggő vezérlés esetén 10 km/h felett a kormányáttétel lépcsőzetesen csökken. Manuális mód esetén az áttétel, sebességtől kormányszögállástól függetlenül a beállított értéket tartja.

TELEMATICS

CLAAS TELEMATICS távfelügyeleti rendszerrel lehetősége nyílik a gép összes paraméterének tartózkodási helyének a felügyelésére. Folyamatban lévő munkákat lehetősége van folyamatosan ellenőrizni, táblaszintű nyilvántartást lehetséges végezni. Évek során felhalmozott adatokat lehetőség van összehasonlítani, ez által azonos munkafolyamatokat lehetséges optimalizálni.