fbpx

Hatékony védekezés üzemszintű gyomirtási rendszerrel

Írta: Agrárágazat-2023/08. lapszám cikke - 2023 augusztus 08. -Hirdetés

Az őszikalászos-táblákban, különösen a szűk vetésforgóban, az őszi káposztarepcével történő vetésváltásban az elmúlt években jelentősen felszaporodtak a problémás gyomnövények. Ennek eredményeképp olyan gyomirtási programot kell használni, ami mindkét kultúrában kellő hatékonysággal veszi fel a harcot e gyomok ellen.

Ezek egyik csoportja a tél végén-kora tavasszal virágzó magról kelő kétszikűek (veronikafélék, tyúkhúr, mezei árvácska stb.). Őszi gabonákban a tavaszi gyomirtás idején ezek a gyomok már virágoznak, és a virágzó gyomnövények gyakorlatilag nem képesek a felszívódó hatásmóddal rendelkező gyomirtó szereket felvenni, azok ellenük nem hatnak vagy gyenge hatásúak. Ilyenkor e korán virágzó gyomnövények ellen csak a kontakt, perzselő hatású herbicidek alkalmazhatóak, azonban ezek felhasználása körülményes: bokrosodás végéig ki kell juttatni, gombaölő szerrel, műtrágyával, nedvesítőszerrel nem keverhetőek. Őszi búzában, őszi árpában ellenük az ősszel elvégzett gyomirtás a leghatékonyabb eszköz. Ezekkel a gyomnövényekkel szemben őszi káposztarepcében az őszi gyomirtás sem minden esetben hozza a kívánt eredményt, mivel a széleskörűen használatos aminopiralid, halauxifenmetil hatóanyagok kevésbé hatékonyak ellenük.

A másik problémás gyomnövénycsoport az ősszel csírázó rozsnokfajok, a parlagi ecsetpázsit. Őszi kalászosokban egyre több táblában jelennek meg, mert az enyhe, csapadékos ősz és tél kedvező a korai kelésüknek, fejlődésüknek. Gabonában a rozsnok elleni herbicides védekezés korlátozott, mivel egy táblán belül több rozsnokfaj is előfordulhat, és velük szemben fajtól függően a gyomirtó szerek eltérő hatékonyságúak, valamint őszi árpában rozsnok ellen nincs engedélyezett tavaszi posztemergens készítmény. Ezek miatt fontos, hogy az őszi kalászosokban a parlagi ecsetpázsit és a rozsnok ellen már ősszel kezdjük meg a gyomirtást, és így tavasszal elmaradhat a herbicides kezelés, vagy segítségével a tavaszi védekezés sokkal hatásosabb lesz. Az is fontos tényező, hogy a tavaszi posztemergens egyszikűirtó herbicidek magasabb hektárköltséggel rendelkeznek, mint az őszi gyomirtás. Repcében a parlagi ecsetpázsit és a rozsnok általában az őszi gabona-árvakelés elleni kezelés után jelenik meg, vagy a kezelés idején megbújik a repce levele alatt, így nem találkozik a gabona-árvakelés elleni készítménnyel.

Mindezek ismeretében az előbb felsorolt problémás gyomnövények ellen eredményesen és költséghatékonyan többkultúrás, üzemszintű gyomirtási programmal tudunk fellépni.

Ennek fontos eleme a Pontos® használata kalászosokban ősszel, amely megoldja a korán virágzó kétszikű gyomok elleni védelmet, és nagy mértékben gyéríti a parlagi ecsetpázsitot, a gabona- és a fedélrozsnokot. Az üzemszintű gyomirtási program másik eleme repcében a megfelelő gyomirtó szer alkalmazása ősszel, amely talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik, és nem engedi felszaporodni ezeket a gyomokat. Erre kiváló választás a Butisan® Completea hagyományos hibridekben vagy a Cleartop®, Cleranda® gyomirtó szerek a Clearfield® repcében.

Gyomok elleni hatékonyság, grafikon
1. ábra. A Pontos® hatékonysága a legfontosabb kalászos gyomnövények ellen
(hazai kísérletek alapján, kora tavaszi értékelés)

Pontos®

A Pontos® két hatóanyag gyári kombinációja. A BASF-fejlesztésű pikolinafen a kétszikű gyomok, míg a flufenacet az egyszikű gyomok ellen Hatékony védekezés a rozsnokfajok, parlagi ecsetpázsit, kora tavasszal virágzó egyéves kétszikű gyomnövények ellen hatásos. A pikolinafen felerősíti és felgyorsítja a flufenacet magról kelő egyszikű gyomok elleni hatását, ezáltal e gyomok ellen biztosabb eredményt lehet elérni.

A Pontos® engedélyezett dózisa 0,5 l/ha–1,0 l/ha. A több éves, hazánk számos helyén és eltérő gyomviszonyok között beállított kísérletek eredményei alapján, illetve a BASF magas szintű szakmai tudásának, tapasztalatának figyelembevételével a Pontos® 0,75 l/ha adagja megbízhatóan és hatékonyan elpusztítja a nagy széltippant és a Magyarországon előforduló legfontosabb magról kelő kétszikű gyomnövényeket (1. ábra).

A Pontos® preemergensen alkalmazva a talajon keresztül, korai posztemergensen kipermetezve pedig a már kikelt gyomnövények leveleibe felszívódva is kifejti hatását. A megfelelő talajhatás érdekében figyeljünk az apró morzsás, rögmentes talajfelszín kialakítására, a talaj felszínét ne takarja szármaradvány. Mint minden talajon keresztül ható készítmény, így a Pontos® is igényli a kijuttatás utáni bemosó csapadékot. Ha az ősz csapadékos, a gyomkelés is gyors lesz. Ilyenkor az időben kipermetezett Pontos® kiválóan kontrollálja a gyomokat, akár pre-, akár korai posztemergensen kerül kijuttatásra.

De mi a helyzet akkor, ha kipermeteztük a készítményt, és nem jön a várt eső? Ebben az esetben is bízhatunk a Pontos®ban. A gyomok csírázásához, keléséhez is csapadék szükséges, ezért szárazabb őszön a gyomok kelése is lassú, vontatott lesz. A Pontos® hatóanyagainak vízoldékonysága alacsony, illetve közepes, ezért a talajfelszínre kipermetezett gyomirtó szer nem mosódik le, ott marad. Az esők megérkeztével hatóanyagai aktivizálódnak, és elvégzik feladatukat. Ha olyan táblában juttatjuk ki a gyomirtó szert, ahol a gyomnövények már kikeltek, akkor a még nem kikelt gyomnövények ellen a talajhatásra, a kikelt gyomok ellen a gyökéren keresztüli és levélen keresztüli hatásra lehet számítani.

Ez esetben általánosan ajánlott, hogy a gyomok fejlettségének szempontjából inkább előbb, mint később kerüljön kipermetezésre a készítmény: a magról kelő kétszikű gyomok szikleveles–2 leveles korában, a nagy széltippan 1-2 leveles állapotáig, a rozsnokfélék, ecsetpázsit esetén pedig szögcsíra–1 leveles fejlettségéig juttassuk ki a készítményt.

A megfelelő szelektivitás elérése érdekében egyenletes legyen a vetésmélység, minimum 3 cm mélyre kerüljenek a vetőmagok.

A hatóanyag hatásmechanizmusa, Butisan®
2. ábra. A Butisan® Complete hatóanyagainak felvétele és hatásmechanizmusa

Butisan® Complete

A pre- /korai posztemergens repcegyomirtási szegmens koronázatlan királya a Butisan® Complete. Mind megbízhatóságban, mind hatékonyságban felülmúlhatatlan, hiszen a benne lévő három hatóanyag hasonló hatásmechanizmussal rendelkezik, mégis eltérő pontokon hat (2. ábra).

A Butisan® Complete hatóanyagai a metazaklór, a dimetenamid-P és quinmerak egymás hatását kiegészítve nem csupán tökéletes hatékonysággal irtják az összes fontos, repcében károsító gyomnövényt, hanem akár a később érkező bemosó csapadék hatására is aktiválódni képesek, rendkívül hosszú tartamhatással is rendelkeznek, ami az egész tenyészidőszak során gyommentes állományt eredményez repcetábláinkon (3. ábra).

Kezelt és kezeletlen terület összehasonlítása
3. ábra. A Butisan® Complete gyomirtó hatása

A Butisan® Complete preemergensen és korai posztemergensen kijuttatva egyaránt kiváló megoldás a repcéink gyomirtására, legyen szó bármilyen gyomviszonyról. Kijuttatását pedig nem szükséges közvetlenül a várt bemosó csapadék érkezéséhez időzíteni, hiszen nyugodtan bízhatunk benne, hogy az optimálisnál később megérkező csapadék hatására is aktivizálódni fognak a benne lévő hatóanyagok.

Kurtz Görgy kalászos termékfelelős,
Németh Balázs fejlesztőmérnök
BASF Hungária Kft.