fbpx

Az év végével megszűnik az őstermelői igazolvány

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 03.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolta, hogy év végére vezessék ki az őstermelői igazolványt. Emiatt a 2020. május 31. után kiállított ideiglenes igazolvány 2020. december 31-ig igazolja az őstermelői tevékenységet.  

A NAK javaslata alapján a 122/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet 7/A. § értelmében az ideiglenes igazolvány 2020. május 31. után történő kiállítása esetén 2020. december 31-ig igazolja, hogy a mezőgazdasági őstermelő őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult a mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezések szerinti adózásra.

A 2020. május 31-ig kiállított ideiglenes igazolvánnyal továbbra is 60 napig lehet őstermelői tevékenységet igazolni. Ez idő alatt elkészül a kártya alapú őstermelői igazolvány, amelynek átvételét követően a kártya alapú igazolvány szolgál igazoló dokumentumként. Tehát a 2020. május 31-ig ügyintézett esetekben még legyártásra kerül a kártya. Az ezt követően kiállított ideiglenes igazolvány felmutatása vagy benyújtása a korábbiaktól eltérően már év végéig igazolja az őstermelői tevékenységet.

Az ideiglenes igazolvány lejártával – ahogy eddig is – nem szűnik meg az őstermelői jogviszony. Erre korábban az ideiglenes igazolvány fogalmát helytelenül értelmező szervezetek figyelmét a NAK és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) is felhívta.

A NAK célja, hogy az őstermelői igazolvány idén kivezetésre kerüljön, és a 2020. december 31. napján érvényes őstermelői státusszal rendelkezők határozatlan időre, további ügyintézés nélkül is őstermelőnek minősüljenek. Ha a gazdálkodó nem őstermelőként szeretne tovább működni, vagy a tevékenység végzésével felhagy, akkor azt továbbra is 15 napon belül kell bejelentenie.

A NAK által javasolt további egyszerűsítések kihirdetésére még várni kell, egy részük még idén, több módosítás 2021. január elsejétől léphet hatályba.