Az idei aszályra is jön a kárenyhítés

Bár a napokban megjött a hidegebb és csapadékosabb idő, a talajok még mindig szárazak, és kell idő, míg nemcsak a termőföld és a növények, de a gazdák is túlteszik magukat a megint nagyon száraz őszön. Most azonban a kárenyhítésre kell odafigyelni!

Őszi nyár volt

A tavalyi súlyos aszály után is kísértett a tartós szárazság réme. Bár a tavasz második fele jobbára pótolta a 2018-as 2. félévi elmaradt csapadékot, majd szeptemberben és október legelején esett annyi eső, amennyi a legtöbb helyen elegendőnek bizonyult a friss vetéseknek, vagyis a talajok felső 20 cm-es rétegében a magok szépen kikelhettek, fejlődhettek, de az elmúlt hetekben kiszáradt a talajok felső rétege, a középső és mélyebb (20 és 100 cm) talajrétegek továbbra is nagyon szárazak.

Bár a repce és az árpa vetése és kelése idején kedvezőnek mondható volt az időjárás, a búza vetéséhez sokfelé már nem lehetett jó magágyat készíteni, vontatott, hiányos lehet a kelés, ráadásul a hőösszeg országszerte az optimális érték fölötti. A tavalyi súlyos aszállyal ellentétben most mégis van remény rá, hogy a következő napokban folytatódjon a talajt átáztató esőzés; jelentős lehűlés is van folyamatban, s visszatérnek a fagyok a derültebb éjszakákon. Érdemes egyébként követni az OMSZ előrejelzéseit, a folyamatosan frissülő adatokat is (és még infó itt: 06-90/603-421), Meteora mobilalkalmazás).


Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. október 23-án (forrás: OMSZ)

Így jár a kárenyhítés

Az agrártárca közlése szerint az adott kárenyhítési évben (ha az adott gazdaság megfelel a támogatási feltételeknek) abban az esetben és azon területekre fizethető aszálykárok után kárenyhítő juttatás, ha adott területtel kapcsolatban az aszályhelyzetről a miniszter legkésőbb tárgyév október 31-ig közleményt ad ki. A most megjelent agrárminisztériumi közlemény szerint hazánkban az idei kárenyhítési év során az ország egész területén aszályhelyzet volt, így – ha a gazdaságnak igazolt aszálykára van, megfelel a támogatási feltételeknek – akkor az érintett termelők az ország teljes területén részesülhetnek kárenyhítő juttatásban.


Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2019. október 23-án (mm) (forrás: OMSZ)

Erre is ügyeljen!

A kompenzációra való jogosultság további feltételei közé tartozik például, hogy a termelő az aszálykárt határidőben bejelentette, és azt az agrárkár-megállapító szerv le is igazolta; a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig maradéktalanul megfizette; a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet november 30-ig benyújtotta (a kérelembenyújtás lehetősége november elején nyílik meg), és az aszálykárral érintett növénykultúrájában 30%-nál nagyobb terméskiesést és bő 15%-os termelésiérték-kiesést szenvedett.

aszály kárenyhítés