fbpx

Az idei időjárás kedvezett a mikulásvirágnak

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 27.

Az idei, tartósan meleg időnek köszönhetően a mikulásvirág levelei magasabbak és nagyobbak is lettek. A magyar piacra kerülő mikulásvirágok 80-90 százaléka hazai termesztésből származik, derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A mikulásvirág kimondottan a késő őszi és téli időszak divatos növénye, a novemberi és adventi családi asztalok kedvence. Hazánkban a nagy fellevelű, magasabb növény iránt nagyobb a kereslet, míg Európa nyugati részén inkább az alacsonyabb, kompaktabb virágot részesítik előnyben.

A virág hazánkban jellemzően október közepétől jelenik meg a piacokon nagy színválasztékban: a több tucatnyi piros színárnyalat mellett egyebek közt rózsaszín, fehér, cirmos és sárga színekben is kapható. A vásárlók 80-90 százalékban még mindig a pirosat veszik, de népszerűvé válnak a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is.

A különleges igényű – úgynevezett rövidnappalos – növény Közép-Amerikából származik: a színes fellevelei maximum 13 órás nappali időszak mellett képesek rendesen kifejlődni. Meleg igénye nagy, megfelelő fűtés nélkül kisebb a mérete, és lassabban fejlődik.

A mikulásvirág termesztése sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a nemesítés révén stabilabb a növények fejlődése. A magyar piacra kerülő mikulásvirágok 80-90 százaléka hazai termesztésből származik. Hazánkban a termelők a kívánt mérettől függően június közepe és szeptember közepe közt ültetik, s fóliában vagy üvegházban nevelik, hajtatják. Szükség esetén sötétíteni is kell mikulásvirág környezetét. Az idei nyári és ősz eleji enyhébb éjszakák kimondottan kedveztek a növénynek, segítették a vegetációs növekedésben.

A mikulásvirág egész tavaszig szép maradhat. A szakemberek alulról felszívatással látják el vízzel a termelés során, ezt a módszert javasolják otthonra is: a növényt 10 percre néhány centiméteres vízbe kell állítani, így a cserép alján levő lyukakon keresztül felszívja a számára szükséges vizet, de hosszabb ideig ne álljon a vízben. Mivel a mikulásvirág évelő, a következő évben akár újra is nyílhat, de ehhez ősszel zavaró fénytől mentes sötétre van szüksége.

Összeállította:
Csomor Zsolt