fbpx

Idén is növekedett a hazai mezőgazdaság teljesítménye

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 27.

A mezőgazdaság várhatóan idén is jelentősen hozzájárul a hazai gazdaság egészének növekedéséhez, mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) balatonfüredi konferenciáján.

Feldman Zsolt a konferencián kiemelte, hogy a mezőgazdaság teljesítményének növekedése elsősorban a repce, kukorica, alma és baromfi ágazatoknak köszönhető. A GDP volumene 4,7 százalékkal bővült 2018. I-III. negyedévében, s a KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdaság hozzáadott értéke is növekedett, amit elsősorban a szántóföldi növénytermesztés jó éve alapozott meg.

A repce 988 ezer tonnás termésmennyisége 5,2 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Kukoricából 7,5 millió tonna került a magtárakba, ami 10 százalékkal több a tavalyihoz képest.

Az alma termésmennyisége elérheti a 900 ezer tonnát, ami megközelítheti a 2014. évi rekordévet. Meggyből 80-85 ezer tonna termett idén, ami szintén jelentősen meghaladja az előző évi szintet. A többi fontosabb növény közül búzából 5,2 millió tonnát takarítottak be a gazdálkodók, ami azonos a tavalyival.

Az agrártárca sikerként értékeli, hogy az elmúlt években sikerült stabilizálni az állattenyésztés helyzetét. Ennek eredményeként a hazai vágóhidakon a baromfi vágása élősúlyban 2018. I-III. negyedévében 13,2 százalékkal emelkedett, ami mögött elsősorban a kacsa- és a libahús növekvő termelése áll. A sertésvágások 1,4, a szarvasmarhavágások pedig 11 százalékkal bővültek.

Összeállította:
Csomor Zsolt