fbpx

Az új borpiaci rendelkezés szerint zöldszüret indulhat az ültetvényeken

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 04.

A rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a szőlősgazdák idén ősszel jelentős értékesítési nehézségek elé néznek, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borlepárlási lehetőség mellett a zöldszüret engedélyezését is kérte a szaktárcától. A minisztérium a mai nappal el is indította a programot.

A támogatás elsősorban azoknak a szőlőtermelőknek jelenthet gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel, így idei termésük elhelyezése bizonytalan.

A zöldszüret a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását és ennek következtében a terület terméshozamának nullára csökkentését jelenti. Az érintett területnek ehhez rendelkeznie kell a 2017. és 2018. évekre vonatkozó szüreti jelentéssel, amelyekből legalább egy nem nullás.

A tájékoztatás szerint a támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár részére kell benyújtani, 2019. június 11-ig. A támogatás a Kincstár által végzett, helyszíni ellenőrzés során lemért területnagyságon, továbbá az e területről származó, a hegybíró által igazolt termésmennyiségen alapul, összege hektáronként 300 ezer-1,1 millió forint között lehet. A zöldszüret elvégzésének 2019. június 11. utáni bejelentése a támogatás elvesztésével jár. A jóváhagyott támogatást a Kincstár legkésőbb 2019. november 15-ig fizeti ki – olvasható a tárca közleményében. A támogatási kérelem ide kattintva elérhető.

forrás: MTI