Bezárás

Bankkártyával is fizethetsz, csak perkáld a tagdíjat

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 25.

A magánszemélyek – őstermelők és egyéni vállalkozók – tagdíj-megállapítására az év második felében kerül majd sor, a gazdálkodó szervezeteknek 2021. június 15-ig kell befizetni a kamarai tagdíjat – tudható meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójából.

 

Megszűnt a tagdíj önbevallásos formája

A NAK tavaly – a tagság adminisztratív terheinek csökkentése érdekében – átalakította a kamarai tagdíjbevallási és -fizetési szabályokat.

A köztestület megszüntette a tagdíj önbevallást, és a tagok számára megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. Ezzel kapcsolatban korábban számos tag jelezte kifogását, bonyolultnak találták.

 

Mezőgazdaság, kamarai tagdíjat fizetni kell
A tagdíjat két ütemben állapítják meg a mezőgazdaságban tevékenykedők esetében (Fotó: Facebook/Győrffy Balázs)

 

Az új rendszer

A jelenlegi hasonlóan működik, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás: a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, mely nem szerepel a tervezettben, és igénybe szeretné azt venni.

Az adminisztráció további csökkentése érdekében, a tagok meghatalmazhatják a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat a tagdíj elfogadását, korrekcióját.

A konkrét témában további információk érhetők el a NAK honlapjának tematikus aloldalán.

 

A NAK Országos Elnökségének döntése értelmében a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik:

  • az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2021. május 1. és június 15. között) a gazdálkodó szervezetek;
  • az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítására az év második felében (várhatóan ősszel) kerül sor.

 

A kamara e-Iroda felülete és a határidők

A gazdálkodó szervezetek részére megállapított tagdíjat, elkészített tagdíjbevallást a tagok 2021. május 1-jétől megtekinthetik a NAK weboldalán az E-IRODA felületére belépve.

A gazdálkodó szervezeteknek a 2021. évi tagdíjat 2021. június 15-ig kell befizetni.

A magánszemélyek – őstermelők és egyéni vállalkozók – tagdíj-megállapítására az év második felében, a jelenlegi tervek szerint, ősszel kerül majd sor.

A nem árbevétel alapú tagdíjat fizető kamarai tagoknak (pl. első éves tagdíjat fizetők, kizárólag mezőgazdasági termelőszervezeti minőségben tag gazdálkodó szervezetek) 2021. december 31-ig kell eleget tenniük tagdíjfizetési kötelezettségüknek.

 

Mezőgazdaság, kamarai tagdíjat fizetni kell
Bankkártyás fizetés, online fizetés akár a spárga mellől is, szeretnék csökkenteni a személyes kontaktust a járványhelyzet miatt (Fotó: Facebook/Győrffy Balázs)

 

Több fizetési mód is választható

A NAK a tavalyi évtől lehetővé tette a bankkártyás tagdíjfizetést, emellett az online fizetési mód is rendelkezésre áll; mindezekkel a személyes kontaktusok száma is csökken.

Lehetőség van részletfizetés kérésére is, továbbá az induló vállalkozásokat segíti a NAK azzal, hogy azok nem csak az első, hanem az első két évben fix tagdíjat fizetnek.

Tavaly a tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e felett van szükség könyvvizsgálóra. Termelői szervezetre/csoportra vonatkozó kedvezmény igazolása esetében ez az összeghatár 300 millió forint.

 

Forrás: NAK

Összeállította: Barna Ferenc