fbpx

Pengeélen fog táncolni idén a baromfiágazat

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 09.

Vihar – ezzel a szóval minősíti a tekintélyes holland ágazati bank azt, ami a baromfiágazat szereplőire vár idén. Úgy vélik, nagyot kell menni, míg az alagút végén láthatóvá válik a fény…

 

Drágaság, túlkínálat, lassú növekedés

A globális baromfipiacok az év első felében viharos kihívásokkal kell szembenézzenek. Csak a fegyelmezett és előrelátó stratégiával bíró cégeknek van esélyük kivárni a fellendülést – írja első idei jelentésében a holland szövetkezeti bank. A Rabobank szerint a Covid-19 okozta logisztikai-kereskedelmi zavarok, a magas takarmányárak, a változékony gazdasági viszonyok az egyik problémahalmaz. A másik a télen ismét jelentős méreteket öltő madárinfluenza-járvány, amit tovább nehezít a globális túlkínálat. A pénzintézet szerint várható ugyan, hogy a Covid-19 miatti járványhelyzet enyhülésével az élelmiszeriparban és a kereskedelemben lassú gazdasági növekedés, az árak által vezérelt piaci viszonyok alakulnak ki. Ugyanakkor viszont a magas és ingadozó takarmányárak, a túlkínálat miatt kiéleződő verseny várható.

 

baromfi

 

Új szereplők

A holland bank emlékeztet: leginkább Európát érintik a folyamatos madárinfluenza-járványok, a növekvő takarmányköltségek és a túlkínálat is. Noha vannak jelek e kínálat mérséklődésére is, a folyamatosan növekvő kínai termelés mellett több új exportőr, például Oroszország és Ukrajna is belépett a globális kereskedelembe. Mindezek következtében az árak várhatóan alacsonyak maradnak – akkor, amikor a globális kereslet miatt viszont a takarmányköltségek nőnek.

 

Figyelni a viharban

A Rabobank úgy ítéli meg, a viharos időszak nagyon fegyelmezett ellátási stratégiát igényel a baromfiipartól. Mivel a takarmányköltségek magasak maradnak, körültekintő költségkontrollra és a beszerzésre való összpontosításra lesz szükség a baromfiágazatban. A kereskedőknek versenypiaci feltételekre kell számítaniuk, és lehetőségeket kell keresniük az új piacokon. A reményt legfeljebb az jelentheti, hogy ha a Covid-19 terjedésének szigorúbb ellenőrzése révén, az év második felében fellendülés indul el az élelmiszerfogyasztásban. Előbb azonban csökkenteni kell a nagy készletek szintjét, és ez a folyamat például késlelteti a mellhús globális piacának fellendülését – érvel Rabobank.