fbpx

Belendült a KWS napraforgó-nemesítése

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 november 28.

A 2014-ben átadott kozármislenyi telephely a KWS napraforgó-nemesítési programjának központja, mely kizárólag a napraforgó-nemesítést szolgálja. Már az átadás évében bejelentették az első hibrideket, és azóta is minden évben 4-5 újat terjesztenek elő. A 2015-ben bejelentésre került hibridek közül Magyarországon a KWS NAUTILUS CLP és a KWS ACER CL 2018-ban piacra került. Mindeközben folyamatosan történik az új hibridek tesztelése, és a már meglévők tulajdonságainak további erősítése. Az elmúlt 6 évben a KWS napraforgóhibridek tesztelésére szolgáló kísérleti terület 5 országban a nulláról csaknem 40 ezer parcellára emelkedett, a tesztelt hibridek száma pedig 2017-ben már elérte a 6500-at.

Kapeller Zoltán (Kapeller Családi Gazdaság, Mezőszilas)

Tavaly a KWS Szemes Kukorica Termelési Versenyén is indultam, ahol nyertem a KONFITES hibriddel, mely az aszályos időben is stabilnak mutatkozott (15,2 t/ha eredménnyel). Idén 14,5 tonnára jött ki az átlagtermés, 15-ös vízzel. A KWS hibrideket azért választom, mert stabil, megbízható, jó eredményeket érhetek el velük, a kukorica-vetőmag ára is megfelelő, és kellő odafigyeléssel nem csak jó, de rekordtermést is el lehet vele érni.

A KWS magyarországi tenyészkertjeinek száma is folyamatosan növekszik, idén meghaladta a 20 ezret. Kísérleti hálózatuk Közép- és Kelet-Európára korlátozódik. A KWS 10 fős napraforgós csapata egész évben azon tevékenykedik, hogy minél több olyan hibridet állítson elő, melyek meghaladják a kontroll piacon lévő hibridek átlagát.

Nyerő hármas


Stréb Péter, KWS napraforgó-nemesítő

Kalmár Nárcisz
Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak