fbpx

Bemutatták Hesztiát és a többi istennőt

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 04.

A sajátos hazai környezeti adottságok és új versenyképességi kihívások miatt az utóbbi években még jobban felértékelődtek a jobb alkalmazkodóképességű, betegségeknek ellenálló almafajták. A Budapesti Corvinus Egyetem kutatói egy gazdag hibridállományt ajánlanak a kertészek figyelmébe.

Az alacsony növényvédelmi igényű, kisebb önköltséggel termelhető almafajták használata valóban gazdaságos. A Budapesti Corvinus Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszéke két évtizedes almanemesítésének eredményeként a Kárpát-medencén belül elterjedt kórokozó rasszoknak és törzseknek ellenálló, emellett piacos és jó termőképességű új, hazai nemesítésű fajták állíthatóak be a termesztésbe. Az új almafajták szaporítását megkezdtük, a gyümölcsoltványok M. 9, MM. 106, MM. 111 alanyon előjegyezhetők – hangzott el a Budapesti Corvinus Egyetem Budai campusán, a Rezisztens Zamatalma – „Hazai fajták hazai termelésre” című szakmai fórumon, november elején.

Nő a tömeges fertőződés koczkázata

  • Az elmúlt évtizedekben hatszorosára nőtt a világ almatermesztése, főként a fejlődő országoknak köszönhetően. Csakhogy lényegében öt fajtakörre szűkült választék, a Fuji, Red Delicious, Golden Delicious, Gala és Granny Smith, ezek együtt több mint 60%-át adják a világ üzemi almatermésének
    – fogalmazott előadásában Tóth Magdolna vezető nemesítő. A világfajták nagy termőképességűek, kielégítik a friss fogyasztás és a feldolgozóipar igényeit, azonban érzékenyek a betegségekre, a többi almafajtával szemben gyakrabban kell permetezni, nő a kockázata a tömeges fertőződésének. Ezzel szemben a nemesítők, kutatók jelentős csoportjai az almatermesztés sokszínűségének fontosságára hívják fel a figyelmet, közte az úgynevezett rezisztens, ellenálló almafajtákra.

A mi Jonathan almánk „szavajú”

A szakmai fórumon ismertették a csaknem két évtizede megkezdett almanemesítés eredményeit, bemutatták a kórokozóknak és törzseknek ellenálló, emellett piacos és jó termőképességű új almafajtákat, valamint néhány ígéretes fajtajelöltet. A Corvinus Almanemesítési Program módszereinek számos eleme hasonlít a világ 70 kutatóhelyén megkezdett munkához, a legtöbb ország önálló fajtahasználat kialakítására törekszik. Az USA két keleti államában megkezdett fejlesztési programokban részt vesznek az árutermelő kertészetek (New York államban a Ruby Frost, Washington államban a Cosmic Crips fajtákat ültetik), másutt, többek között Lengyelországban folyamatosan emelkedik a saját nemesítésű (Lipol) fajták telepítése, a lengyelek csalódtak az Idared ültetvényeikben, Dél-Koreában pedig terjed az édes, a hatalmas méretű, úgynevezett családi alma, nekik a mi Jonathan almánk „szavajú”.

Ékszerek és istennők

Az egykori Kertészeti Egyetem kutatói az elsők között figyeltek fel a térségünkben eredménnyel termeszthető ellenálló fajtákra, azok nemesítésének fontosságára. A magyar faiskolák kínálatában 2003-ban a rezisztens fajták aránya 8% volt, napjainkban már 40%. A rezisztens facsemete jó exporttermék, Romániában, Szlovákiában emelkedik a hazai faiskolákból kikerült almafa aránya.

Tóth Magdolna és nemesítő társai összesen hat hazai fajtaoltalommal védett új almát mutattak be, melyek közül a friss fogyasztásra leginkább ajánlott gyümölcsöket ékszer kövekről nevezték el (Karneol és Rodonit), az öko-termesztésre, illetve az étkezésre és élelmiszer-ipari feldolgozásra javasolt fajtákat mitológiai istennőkről (Cordelia, Hesztia, Artemisz és Rosmerta). A termékkóstolóval egybekötött fórumon részletesen ismertették az új fajták származását és ploiditását, a gyümölcsminőséget, a friss étkezési és ipari alapanyag értéket, varasodás- és tűzelhalás-ellenállóságot, fagyállóságot (mesterséges fagyasztásos vizsgálatokra támaszkodva), valamint szó esett a virágzási időről, termékenyülés-biológiai sajátosságokról, illetve a javasolt fajtatársításról. A bemutatott fajtákról elhangzott, korlátozott mennyiségben megkezdték a szaporítóanyagok forgalmazását, az első nagyobb méretű telepítések 2016-ban megkezdődhetnek.

Artemisz, multirezisztens ipari célfajta, az almaszirom (almachips) gyártás kiváló alapanyaga.

Rosmerta, a Jonathan leváltására alkalmas, kettős hasznosítású (étkezési és légyártás) rezisztens fajta.

Hesztia, friss étkezési célra, illetve sűrítménynek és pürégyártásra alkalmas őszi érésű multirezisztens fajta.

Cordelia, dekoratív megjelenésű, elsősorban friss étkezési célra ajánlható rezisztens fajta.

MT-01 (javasolt fajtaneve Rodonit), a Gala klónok részbeni leváltására javasolható. Az édeskés, aromás alma friss fogyasztásra ajánlott, szeptember első dekádjában szedhető, s hosszú ideig tárolható.

MT-11 (javasolt fajtanév Karneol), az integrált termesztésre alkalmas téli fajták választékát bővíti. Dekoratív alma, mely a favorizált klubfajtákkal felveheti a versenyt. Előnye a környezeti szempontból való megfelelősége, a lisztharmattal, tűzelhalással szembeni ellenállósága.