fbpx

Rekordok éve a RAGT-nél

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 04.

Évek óta a mozdonyok kirobbanó ereje és dinamizmusa köszön vissza az RAGT hirdetéseiben. Idén így stílusosan egy hatalmas és erős mozdonyokkal teli környezetben rendezte meg szokásos termelői díjátadó ünnepségét a francia RAGT. A színvonalas program helyszínére az Orient Expressz gőzmozdonya szállította a résztvevőket. A cég büszke Magyarországra és itteni gazda-kapcsolataira: hazánk az 5. az RAGT világ-ranglistáján, az idei évben pedig rekordokat döntött a cég által kifejlesztett kukorica és napraforgó-vetőmagok hozama.

Lóerők, profilok, hektárok

Többezer lóerős, impozáns mozdonyok között, a MÁV Vasúttörténeti Parkjának remízében rendezte idei termelői versenyének díjátadó ünnepségét a francia RAGT. A három fő profillal (vetőmag-előállítás és -forgalmazás, kutatás-fejlesztés, termékellátás és tanácsadás) működő nemzetközi nagyvállalat forgalmának csaknem egyhatodát(!) fordítja fajtafejlesztésre és több tízezer parcellát használ kísérleti célokra. A joggal magabiztos cég idén két bevált hibridjének felhasználói között hirdetett versenyt: a kukoricában az RAGT vezető hibridjével, a PHILEAXX-al, míg napraforgóban a magas olajsavas MOOGLLI HOCL Clearfield hibriddel lehetett benevezniük a termelőknek – mindkét fajtából legalább 15-15 hektáron.

Vagonszámra mért rekordok

A gazdák – mint a Vasúttörténeti-parkban elhangzott – voltaképpen semmit sem kockáztattak. A PHILEAXX a száraz 2012-es évben is átlag feletti termést hozott, az idei esztendőben pedig rekordokat döntött a táblákon. Nem véletlen, hogy az RAGT saját versenyén túl a Kukorica Klub és más szakmai szervezetek megméretésein is sorozatban hozott el rangos elismeréseket az elmúlt években.

A két vetőmag-kategóriában összesen elinduló, több mint 160 RAGT-gazda legjobbjai idén egyébként mind 13 tonna/hektár felett teljesítettek, míg a legjobb eredményt Pusztai Imre érte el, aki 16,36 tonnás termést produkált egy hektáron! A napraforgó-eredmények, konkrétan a MOOGLI HOCL is visszaigazolta az RAGT kutatásainak hatékonyságát: ott 4 tonna feletti eredmény született a Tamási-Fornádpuszta melletti Bos-Frucht Szövetkezetben. Beszédesek az átlag-statisztikák is: az RAGT-vetőmagok közül a PHILEAXX-szal 11,63 tonnás hektáronkénti átlagot arattak a termelők. Benkő András fejlesztési manager képletes megfogalmazásában ezt azt jelenti, hogy ha a Magyarországon 32 ezer vetett RAGT-kukorica össz-terméseredményét tekintjük, akkor a hatalmas mennyiség egy 6000 vagonos, azaz csaknem 100 kilométer hosszú vonatszerelvényben férne csak el. Hasonló a helyzet a 46-47 százalékos olajtartalmú MOOGLI HOCL terméseredményeit illetően: a Magyarországon 9000 hektár RAGT-tábla 30 ezer tonna magot, azaz 14 ezer palack étolajat hozott ebben az esztendőben.

Az elégedett győztes

Az elégedett győztes

Határfeszegetők: cél a 20 tonna/hektár?!

Az RAGT termelői versenyének első helyezettjei egy kamerával felszerelt kvadrokoptert kaptak, amivel a cég szeretné segíteni a táblák nehezen elérhető részeinek gyors megtekinthetőségét, ami akár a területőrzésben, akár a vadkár-megelőzésben vagy -megállapításban is a termelő javát szolgálja.

A díjátadó egyik győztese, Pusztai Imre látható örömmel összegezte véleményét arról, mi vezetett a legjobbnak bizonyuló, csaknem 16,5 tonnás terméshez. – Az RAGT-vetőmagok genetikája mellett nagyon fontos, hogy pontosan és szófogadóan követtük a ráillő technológiát, ami a magyarországi viszonyok, a tápanyag-adagolás, az időzítés és más szempontok terén fontos. Úgy érzem, most a felső határán voltunk a genetikának, de meggyőződésem, hogy simán „benne van” az RAGT-vetőmagokban a 18-20 tonnás termésátlag. Remélem, folytatja a RAGT, és lesz módunk az együttműködésre a jövőben!

Amikor a „jó” már nem elég?

Lonsták János, az RAGT magyarországi leányvállalatának ügyvezetője szintén a szoros együttműködésre helyezi a hangsúlyt. – Olyan vetőmagok előállítása a célunk, amelyek az adott környezetben a kedvezőtlen viszonyok között is hozzásegítik a gazdát a jó, kedvező idő esetén pedig az átlag feletti termésátlaghoz. Ehhez viszont a termelőnek valóban fegyelmezetten és bizalommal kell lennie, meg kell adnia a veteménynek azt, amit az megkövetel.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.