fbpx

A valóság szépsége

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 04.

Tizenkét hónap, tizenkét fiatal, magyar gazda egy-egy portréja és a mezőgazdaság iránti elkötelezettségéről szóló hitvallása egy igényes, pikáns és Magyarországon még sosem látott kalendáriumban – ez a rövid összefoglalója annak a naptárbemutatónak, amelyre a Fertilia Kft. hívta a sajtót december elején.

Valós értékek gyűjteménye

  • Olyan értéket akartunk előállítani, amely szakít a sallangos, sokszor hamis vagy a magyar valóságtól idegen ábrázolással. Helyette azt akartuk, hogy valós személyek valós arca, valódi gondolatai és érzései jelenjenek meg, ráadásul abban az eredeti környezetben, amelyben nap mint nap a munkájukat végzik – mondta a Fertilia Kalendárium 2015 bemutatásán az azonos nevű cég ügyvezetője. Az Enyingen 1991 óta többek között szántóföldi és starter műtrágyákat előállító és forgalmazó cég ezúttal Budapestre hívta a sajtó képviselőit, ahol Simon Péter tulajdonos-cégvezető ismertette a Fertilia hagyományteremtő naptárának részleteit.

A 2015-ös gazda-kalendáriumban olyan fiatal gazdálkodókat mutat be a Fertilia, akik nemcsak munkát és megélhetést, de egy szerteágazóan gazdag, szép és felkészültséget, elhivatottságot egyaránt igénylő életpályát látnak a mezőgazdaságban. Ennek megfelelően a Fertilia olyan agrárvállalkozókat keresett tavaly kiírt pályázatában, akik képesek és hajlandóak megmutatni és megfogalmazni ezt a hivatástudatot a laikus külvilágnak. A Fertilia Kalendárium 2015 így lett olyan gyűjteménye 12 magyar gazdának-gazdaságnak, hogy nemcsak igényes portrék sorozatát adja, hanem érdemes hitvallások füzérét is – azaz nemcsak a szemnek, hanem a szívnek is szól a kollekció szakmai-emberi üzenete.

A felelősségérzet vonzásában

A Fertilia-kalendárium kétségtelenül megmozgatta a fiatal gazdák fantáziáját is. Szilasi Zsanett, a naptár címlapján szereplő fiatal hölgy például a felvételek készítésekor hódolhatott azon szenvedélyének, amit a mezőgazdasági pálya vonzásában már-már elfeledett?

  • Tízegynéhányéves koromtól elkísér a modellkedés. A környezetem ismer, tudják, hogy van bennem egyfajta „feltűnési viszketegség”, szeretem a csillogást, az eleganciát. Igaz, ugyanígy megvan bennem az emberekért, a rám bízottakért viselt felelősségérzet is, ami talán különösen a mezőgazdaságban is hangsúlyos szerepet kap – fejti ki személyes élményeit a naptáros szereplés kapcsán Zsanett. A 25 éves, eredetileg szociálpolitikusnak készülő Zsanett a párjával való megismerkedés révén – amint fogalmaz – „esett bele” az agrárium világába.

Bár a mi családunkban is többgenerációs hagyománya van a mezőgazdasági munkának, tizenhatévesen, a párkapcsolatomban csöppentem bele én is, és elvégeztem még hozzá egy pénzügyi-számviteli képzést, így a párom a szakmai, én a könyvelési részért felelek a gazdaságban.

Zsanett határozott választ ad arra a kérdésre, miért-hogyan választja ma egy fiatal az agrár-pályát a felkapott képzések helyett.

  • Nem vagyok biztos benne, hogy ha ma kezdeném a pályám, ugyanezt választanám, mert, ahogy mondtam szeretem a csillogást, a társasági életet. Ritkán, de azért eszembe jut, hogy kényelmesebb volna egy irodában dolgozni, mint a „terepen”, hiszen a mezőgazdaságban nincs hétvége, állandó figyelmet követel a földdel, a folyamatokkal és persze a munkatársainkkal, dolgozóinkkal való törődés. Ugyanakkor mindez adja a szépségét is: a felelősség, a törődés, a föld szeretete és persze az a perspektíva, amit a gazdálkodás nyújt.

A szépség megmunkálása

A kalendárium fotózása sem volt hétköznapinak nevezhető. Az egyik állattenyésztő lovasfogatához olyan völgyet kellett keresni, amelyben a fényviszonyok mellett kellően sáros, pocsolyás volt az ösvény, hogy a kocsi és a vágtázó lovak száguldó látványa érvényesüljön. Máskor a modellnek órákig kellett pózolnia a hűvös kora őszi alkonyatban, s fotósok pedig együtt küszködtek vele a támadó szúnyoghadakkal vívott harcban. A paprikahalmok között fotózott fiatal hölgyet övező látványhoz pedig másfélórás fűszernövény-tisztogatás volt a recept, hogy a kis vöröslő paprikák kellően csillogjanak a fotón? – számoltak be a fényképészek, – és – a budapesti kalendárium-bemutatón.

Fontos az üzenet

Voltak persze olyanok is, akik először visszahúzódóan fogadták a Fertilia naptárfotó-pályázatát. – Patrik mégis azért döntött így, mert üzenni akart a szerepléssel.

  • Először semmiféle vágyat nem éreztem a szereplésre. Végül arra jutottam, hogy nincs vesztenivalóm, és amikor aztán bejutottam a kiválasztottak közé, már azt éreztem, hogy fontos, mit üzenek, üzenünk ezzel a lehetőséggel. Mivel a naptár képein szerepel az egyes gazdák személyes motivációja, gondolatai, ezért én is elgondolkodtam, mit jelent számomra, hogyan jellemez engem a családi gazdaságban, a növénytermesztésben való szerepem, hivatásom. Arra jutottam, hogy az agrárium egy nagyon szép pálya, még ha nem is mindig könnyű, de vonzó világ. Nagyon fontosnak érzem, hogy ezt az üzenetet mindannyiunk a maga módján, a maga eszközeivel megfogalmazza, megjelenítse, és ezzel a következő generációknak is továbbadja – mondja – Patrik. Hozzáteszi: meggyőződése, hogy a Fertilia példaértékű kezdeményezését a jövőben is folytatni kell.

Két testvér, két ágazat

Ifj. Horváth Árpád és testvére, Milán szintén szereplői a fiatal gazdákat bemutató kalendáriumnak. Amint mondják, bár a családban immár négygenerációs sora van a mezőgazdasági létnek, senki sem erőltette rájuk a döntést – mégis egyértelmű volt, hogy továbbviszik a családi tradíciót.

  • A múlt század elejétől, a dédszülőktől volt a családnak tehenészete és egy más már agrár-vállalkozása. Senki sem mondta-mondogatta nekünk, hogy mi is ezt kell csináljuk, mégsem volt sosem kérdéses, hogy ebben az irányban tanulunk tovább – mondja Árpád. Milán hozzáteszi, a legnagyobb támogatást az édesapjuktól kapták mind erkölcsi, mind szakmai és anyagi téren az induláshoz, így most a két testvér felelős a mezőgazdasági vállalkozásuk két ágazatáért: a növénytermesztésért és az állattenyésztésért.
  • Nagyon sokat lehet tanulni az állatoktól – fűzi hozzá Milán. – Az állatokkal, lovakkal való foglalkozás, a viselkedésük kiismerése és róluk való állandó gondoskodás kifejezetten jellemépítő, tartást ad.

A Horváth-testvérek eleinte szintén óvatosan fogadták a Fertilia naptárfotózási lehetőségét, de végül vidám és hasznos programként élték meg.

  • Szeretjük az újat, és nagyon élveztük a fotózást. Meg akartuk mutatni a fogathajtás minden arcát: a hagyományt, a ló mozgásának a szépségét és a sebességet, és úgy érezzük, mindez sikerült is a képeken – mondják.

Globális üzenet

Nagy Eszter szintén a párja révén került a mezőgazdaság világába. A fiatal gazdálkodó a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát környezetgazdálkodás szakon. Azért esett a választása erre a szakágra, mert ezt érezte a legátfogóbbnak az agrárium területén annak érdekében, hogy a fenntartható tájgazdálkodás területén érvényesíthesse tudását.

  • A természet szeretete, a fenntartható gazdálkodás szelleme a családunkban mindig is jelen volt, akárcsak az a vezéreszme, hogy úgy kell hátrahagynunk, továbbadnunk a Földet az utódainknak, ahogyan mi is kaptuk az elődeinktől – vagy inkább még szebben, tisztábban, gazdagabban! Ezért lettem környezetgazdálkodási mérnök, és ez az üzenet a legfontosabb is a számomra – mutat rá Eszter. Azt persze ő sem tagadja, hogy új volt nekik a Fertilia-naptár fotókiírása, és bár az utolsó pillanatban döntötték el, hogy részt vesznek benne, végül hasznos és tetszetős élményként élték át.

Kettős meglepetés

Szabadság, természetközelség, az urbánus irodai léttől kötetlenebb szép élet – így írja le Gergely Nikolett a mezőgazdasági vállalkozáshoz fűződő érzéseit. A Fertilia-kalendáriumban férjével, Jánossal szereplő, kétgyermekes fiatalasszony párjával a szántóföldi növénytermesztési ágazatban működtetik vállalkozásukat.

  • Szeretem ezt a pályát, ma sem választanék semmi mást – mondja határozottan, az elégedettség csillogó örömével a szemében Nikolett.

A Gergely-házaspár számára kettős meglepetés volt a Fertilia-naptár.

  • Először engem is meglepett a pályázati kiírás, aztán rögtön arra gondoltam, hogy meglepetést teremtek vele a férjemnek is. Úgy jelentkeztem a pályázatra, hogy a párom nem is tudott semmiről. A végén családi fotózás lett, így kértük, és nagyon jól sikerült – számolt be tapasztalatairól Gergely Nikolett.

Évtizedes üzenet

  • Magam is meghatódtam a naptár bemutatóján, pedig én végig figyelemmel követtem az előkészületi és gyártási munkákat. Meggyőződésem, hogy olyan értéket hoztunk létre, amely nemcsak példa nélküli a magyar kalendáriumok között, de egyben üzen a jövőnek is. Azt szeretném, hogy ha valakinek néhány évtized múltán kezébe kerül ez a naptár, akkor is kapjon vele valamit: hiteles vallomásokat az agrárium értékeiről, szépségéről, és hiteles szereplőket, akik képviselik ezt az értékőrzést – mondta a Fertilia Kalendárium 2015 rendezvény végén Simon Péter ügyvezető igazgató.