fbpx

Biomasszagyűjtő gépet fejlesztettek ki erdei használatra

Írta: - 2014 július 21.

Biomasszagyűjtő gépet fejlesztettek ki erdei használatraBudapest, 2014. július 19., szombat (MTI) – Önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztett ki erdei használatra a smARTSOL Engineering Kft. – közölte a cég az MTI-vel.

A fejlesztés révén betakarítható lesz az erdészeti biomassza hulladék jelentős része és az energiaültetvények termése is, így hasznosíthatóvá válik a lomb, a bozót, a gally, a szárak és az ágak.

Makai Miklós, a smARTSOL Engineering Kft. ügyvezetője elmondta, a gép a növényi részeket feldarabolja és bálákba tömöríti. A tömböket a gép a későbbi begyűjtéshez a területen hagyja, hogy az természetes úton száradjon ki, de lehetőség van arra is, hogy azonnal felrakja egy szállítójárműre.

A cégnél az MTI kérdésére közölték: a fejlesztés költsége 129,3 millió forint volt, amelyet az Európai Unió 60 százalékos arányban, 77,58 millió forinttal támogatott a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében.

Már zajlik a gép szabadalmaztatása és iparjogi levédése, mivel a berendezés több újítást tartalmaz. Az első gép várhatóan ősszel áll munkába. A gép kizárólag fás szárú növényi részeket gyűjt.

MTI 2014. július 19.