Budapest adhat otthont 2021-ben az AEWA konferenciának

Az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) legfőbb döntéshozó szervének konferenciáját a dél-afrikai Durban-ben tartották meg, olvasható az AM Sajtóiroda hírei között.

A megállapodás 1999-ben lépett hatályba, és 235 vizes élőhelyekhez kötődő madárfajt oltalmaz a dél-afrikai pingvintől az északi tengeri lundáig bezárólag, köztük hazánk valamennyi vízimadarát is.

Az egyezmény hatálya alá eső terület Kanada és Oroszország északi részétől Afrika legdélebbi pontjáig nyúlik. A dokumentumot aláíró 78 ország kötelezettséget vállal a vízimadarak megőrzése érdekében, ami kiterjed a faj és az élőhely védelmére, kutatásra, monitoringra, oktatásra és az emberi tevékenységek összehangolására a természeti értékek megőrzésével.

A decemberben megrendezett ülésen 289 résztvevő képviselte a tagországok kormányait, illetve a különböző nemzetközi szervezetek megfigyelőit. A sikeres konferencia zárónapján az Agrárminisztérium képviselői a Magyar Kormány nevében Budapestre invitálták a jeles rendezvényt, melynek megrendezésére 2021-ben, az „Egy a Természettel” vadászati és természeti világkiállítás keretében kerül sor. A felajánlást Magyarország vízimadarak és vizes élőhelyek védelmében való szerepvállalásának elismeréseként a döntéshozó testület egyhangúan elfogadta, így három év múlva Budapest adhat otthont a találkozónak.

termés