fbpx

Így hozz létre családi gazdaságot

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 15.

Ingyenesen elérhető szerződésmintával segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az őstermelőket a családi gazdaságok létrehozásában.

 

gazdaság
A gazdaság nyilvántartásba vételét a kamaránál lehet kérelmezni (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény 2021. január 1-jén lépett hatályba. A NAK által kezdeményezett jogszabály több kört futott a tavalyi év végén, mire kihirdetésre került. Ettől függetlenül minden érintett szervezett és hatóság igyekszik a mezőgazdaságban tevékenykedők felkészülését támogatni, hogy a korábbinál kedvezőbb működési és adózási környezetben tudják tevékenységüket folytatni.

 

A hatályos jogszabály szerinti működési formák:

  • őstermelők;
  • őstermelők családi gazdasága (ŐCSG);
  • családi mezőgazdasági társaság (CSMT).

 

Az ŐCSG-k tagjai egymással hozzátartozói viszonyban álló őstermelők lehetnek, a gazdaság nyilvántartásba vételét a kamaránál lehet kérelmezni (az őstermelőkét szintén).

A NAK az ŐCSG-k létrehozását segítve elkészített egy ingyen letölthető szerződésmintát, ami tartalmilag és formailag összhangban van az előírásoknak.

 

gazdaság
A mezőgazdaság érintettjei három működési forma közül választhatnak (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Mindemellett a kamara külön kezelt és folyamatosan frissített tematikus internetes oldalon is összefoglalja az új jogszabállyal kapcsolatos tudnivalókat, mint már korábban szerkesztőségünk jelezte.

Az agrárkamara ügyfélszolgálata minden kérdésben áll az érdeklődők rendelkezésére, az [email protected] e-mail címen.

 

Forrás: NAK