fbpx

Csanádapácáról élesben

Írta: Sándor Ildikó - 2017 szeptember 22.

Az Ihász Kereskedőház gyakorlati gépbemutatóján jártunk

Eredetileg kisgazdaságok kiszolgálására gondolt a cég, anno, 24 évvel ezelőtt, de hamar kiderült, hogy a forgalmazott márkák és a közben kialakult vevőkör is ettől többet igényel, a cég pedig többre képes. Ma már 10-12 m munkaszélességű munkagépek is szerepelnek a kínálatban, a cég tehát a teljes vevőkör kiszolgálásra törekszik kicsiktől a nagyokig, őstermelőktől a nagygazdaságokig. Ezúttal – augusztus 3-án – a talajművelésben dolgozó UNIA és Agrisem gépeit mutatta be az Ihász Kereskedelmi Kft.

A kályhától, azaz jelen esetben az UNIA-tól indulva…

Az Ihász Kereskedőház nevéről először egész biztos, hogy az UNIA gépek jutnak eszünkben, ez sem véletlen. Hivatalos magyarországi márkakereskedőként már 6. éve értékesítik az UNIA gépeket, jelenleg is közel 5-600 millió forintnyi gép, és közel 50 milliós alkatrész van csak ebből a márkából a készletükön. A lengyel gépgyár gyártási volumene is sokatmondó, 30-35.000 gépet gyártanak évente. Ahogy Ihász Lajos ügyvezető igazgató-tulajdonos is fogalmazott köszöntőjében: „…csak traktort és kombájnt nem gyárt az UNIA”. Ebből is látszik, hogy a talajművelésben otthonosan mozgó cég kínálatából függesztett, félig függesztett és vontatott kivitelben, a talajállapottól és persze a traktor LE-adottságától függően válogathatjuk össze gépsorunkat, akár teljes egészében ebből a márkából.

Mi az UNIA-siker titka?

Költségtakarékos, hatékony gépekről beszélünk, és ugyanez érvényes az alkatrész-utánpótlásra is. A termelő gyorsan számol, és már látja is, hogy nyereségrátája fog azonnal megemelkedni, mihelyt egy megbízható, mégis kisebb költségű géppel dolgozik.

A csanádapácai rendezvény több szempontból is egyedi volt: hatalmas érdeklődést generált, a nyári forróság ellenére több mint 200 gazdálkodó érkezett a gyakorlati bemutatóra, konkrét kérdésekkel. De nemcsak ebben volt egyedi és eredeti a bemutató: a felsorakozott, és munka közben is bemutatkozó gépek mind a gyakorlatból érkeztek, az Ihász kereskedőház környékbeli partnereitől, akiknél már a gyakorlatban régóta bizonyítanak ezek a gépek. Az már csak „bónusz”, hogy az UNIA gyárban az ilyen rendezvényeket és a gazdák véleményét, szakmai tapasztalatát mennyire figyelembe veszik: a visszajelzéseket, javaslatokat folyamatosan beépítik a fejlesztésekbe a gyár mérnökei, így egy-egy elhangzó javaslat könnyen lehet, hogy egy évvel később már a gyártósoron realizálódik.

Piros kontra sárga

A negyedik legnagyobb lengyel gépgyár termékei mellett jól megférnek az eredetileg francia Agrisem talajművelők is, hisz már negyedik éve annak, hogy a lengyel cégóriás felvásárolta az Agrisem részvényeket, márkával, gyártással együtt. A hazai termelőknek is egyértelmű a „rokonság”, viszont ettől sokkal többet mond magáról a forgalmazott márka, a bemutatott, megtapasztalt eredmény.

A gépkínálaton végignézve egyértelmű, hogy a korszerűség mellett az üzemtakarékosság volt a szempont, mikor hajdanán márkát választott az azóta már három telephellyel rendelkező Ihász Kereskedőház. A lengyel UNIA és a francia Agrisem gépek ugyanis nemcsak vásárláskor, de majd alkatrész-utánpótláskor is sokkal kisebb költséget jelentenek tulajdonosaiknak, mint a legtöbb konkurens gép. Amit tavaly Csárdaszálláson, azt most Csanádapácán is megtapasztalhattunk munka közben.

Ízelítő a kínálatból

Csanádapácán rövidtárcsák, grubberek, lazítók, ekék, gabona direktvetőgépek, szárzúzók, pótkocsik, tartálykocsik, szippantók, műtrágyaszórók, hengerek, kombinátorok sorakoztak egymás után az álló és gyakorlati bemutatón. Ennek részletes bemutatására most nem próbálkozunk, csak négy exkluzív szereplőt emelnénk ki, fontosságának, aktualitásának vagy épp újdonságának okán.

Harrier mélylazító

Kezdjük a premierrel, hisz a legújabb fejlesztésű, 5 késes Harrier először mutatkozott be a hazai nagyközönség előtt. A tömör rétegek akár sekélyen, akár mélyen találhatók, megakadályozzák a levegő és a nedvesség mozgását, hasznosulását. Ezek feltörésére a legegységesebb megoldást a lazítás nyújtja, már csak lóerő kérdése, hogy ezt milyen mélyen végezzük. Az 5 késes változat 3 méter munkaszélességű, de a gyártó kínálatában a 4 és 9 méteres nagytestvér is szerepel. A mélylazítók örök kérdése a késelosztás: A Harriernél mindez variálható, 4 csavart kell meglazítani ahhoz, hogy a szárazsághoz (vagy a vonóerőhöz) igazítsuk a kések távolságát, szárazabb talajállapot mellett ugyanis nagyobb késtávolság választása a célszerű. A másik paraméter, azaz a munkamélység beállítása egyszerű, a megszokott lamellás rendszerrel működik, és természetesen a kések dőlésszöge is változtatható.

A debütáló gép a Csárdaszállási Agrár Zrt-ből érkezett, egyelőre demogépként dolgoznak vele, tehát a szezon végéhez érve az érdeklődők saját parcelláikon is kipróbálhatják, természetesen a megfelelő vonóerő birtokában.

Kos Premium Long kultivátor

Forgatás, lazítás, rögtörés és lezárás: ez mind elvárható egy jó kultivátortól. Canádapácán a 3 méteres Kos Premium „nyugalmi állapotban”, a 4 méteres Kos Premium Long pedig a gyakorlatban is bemutatkozott. A 12 db CX szárnyas kapa, a 2 sor tárcsa és a 600-as ívgyűrűs Packer henger 10 és 30 cm közötti mélységben garantálja a magágykészítést. Munkájának minőségét a menetsebesség fogja meghatározni, hisz a felszerelt beforgatólemezek csak „lendületben” tudnak valódi keverést végezni, és nemcsak tárcsaszerű forgatást imitálni. Tehát ehhez a sebességhez a megfelelő erőgép kiválasztása fontos szempont, a bemutatón 180 LE-s traktor is megbirkózott a feladattal, de egy kötött talajon, pláne repceszezon előtt minimum 250 lóerőre lesz szükség. A kultivátorra természetesen az aprómagvető egység is felszerelhető.

Agrisem Disco mulch Gold rövidtárcsa

A forgatás nélküli művelés alapeszközévé váltak már a rövidtárcsák, mivel lényegesen kisebb fogyasztással, viszont nagyobb sebességgel, fele annyi idő alatt végzünk ugyanazzal a feladattal, többségében a tarlóápolási munkákkal. Az AGRISEM 3 méteres függesztett rövidtárcsáját láthattuk Csanádapácán, de a kínálatban a félig függesztett változatok is szerepelnek egész a 12 méteres változatig. A Disco mulch Gold tárcsák alapja az a 3D-s szerkezet, ami oldalra, föl-le, előre-hátra engedi a tárcsát mozdulni, akadály esetén megkímélve a gépet. A megerősített csapágyazású mulcser tárcsáknak köszönhetően erősen szármaradványos területen is jól dolgozik, gyakorlatilag vetőágyat hagyva maga után. A tárcsa további érdekessége az előre szerelt 610 mm-es és hátra szerelt 560 mm-es átmérőjű lapok összehangolt munkája.

P14-es Long pótkocsi

Talajművelést ígértünk, de nem mehettünk el szó nélkül a középen rakoncás P14-es pótkocsi mellett. A szakavatott felhasználók a pótkocsi oldalát is megkopogtatták, már hang alapján is ellenőrizve a robusztusságot, azaz a német oldalfalakat.

A pótkocsi „teljes menetfelszereléssel”, azaz szinte az összes felépítménnyel felszerelve 46 mázsát nyomott, de ebben a pótkeréktartó, a kerékékek, a hátsó súber, a ponyva ponyvatartóval is benne van. A három oldalra billenős pótkocsi felszerelhető bármelyik típusú feltöltő csigával, így vetőgép feltöltésre is alkalmas.

A soronkövetkező AGROmashEXPO és AgrárGépShow egyik meghatározó szereplője lesz az IHÁSZ Kft., hisz igyekeznek méltóvá tenni szereplésüket a 25. születésnaphoz, tehát ahhoz a negyedszázadhoz, ami alatt ez a 100%-ban magyar tulajdonú cég ismert és elismert lett gépforgalmazók és gépvásárlók körében egyaránt.

Sándor Ildikó