fbpx

Almaágazat: behozható-e a lemaradásunk?

Írta: Kohout Zoltán - 2017 szeptember 22.

Erős és a magyarnál gyorsabban fejlődő konkurencia, időjárási-éghajlati szeszélyek, öntözésfejlesztési kényszer – megannyi sürgető feladat előtt áll a hazai almatermesztői ágazat, ha meg akarja őrizni még meglévő piaci pozícióit. Erről, illetve a hatékony, versenyképes és korszerű termesztési ismeretekről beszéltek az Arysta szakemberei az északkelet-magyarországi régió termesztőivel való szakmai találkozón, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsén.

Az Arysta rendezvényének nagyszámú közönsége előtt Tamás Péter, az egyik környékbeli almatermesztő a megnyitók sorában azon meggyőződésének adott hangot, hogy a hazai ágazat lemaradását csakis az intenzifikálás, az infrastrukturális fejlesztések biztosíthatják. – Tény, hogy a jégháló, az öntözés és más technológiák kiépítése, telepítése jelentős nagyságrendű beruházás, de nemcsak a megtérülés miatt fontos ebbe az irányba mennünk, hanem azért is, hogy a még meglévő versenyképességünket megtartsuk – fogalmazott a szakember. A KITE védőháló-rendszereit is említve kifejtette, a megelőző szemléletű, fejlesztés-orientált ültetvény-korszerűsítés még a kárbiztosításoknál is jobban megéri. – Természeti adottságaink révén az élmezőnyben is lehetnénk az EU-ban, ennek ellenére ma már a középmezőnyben sem vagyunk a szerb, olasz, lengyel és más, gyorsan fejlődő konkurensekkel szemben – állapította meg. Hogy e fejlődés nálunk hogyan valósítható meg, arról például a nyári metszés jelentősége kapcsán Majoros Lajos kertészmérnök beszélt. Az alakító és termőmetszés többek közt a fagykár, a hatékony szögállás és az önárnyékolás szempontjából fontos. Ugyanígy nagy hangsúlyt kapott a növényvédelmi technológia fontos eleme: az olajos lemosó-permetezés – kiemelten a 97%-os (!) olajtartalmú Catane rovarirtó alkalmazása, melyet bizonyos esetekben javasolt klórpirifosz-metil hatóanyagú készítménnyel kiegészíteni. Az Arysta LifeScience Kft. méltán ismert, a tápanyag-utánpótlást (például a BoZiMo, az Adob Profit, a Fruton Ca és az InCa) és a termésritkítást, minőségjavítást biztosító termékei (ATS Agro Flow, Globaryll 100 vagy a Gibb Plus) mellett a varasodás és az almamoly-kártétel megelőzésére is komplex technológiát kínálnak. Erről már Barkaszi Imre (Arysta LifeScience) prezentált részleteket. Mint hangsúlyozta, a kémiai termésritkítás az almatermesztés leginkább kiszámíthatatlan mozzanata, és mint ilyen számos objektív körülménytől (például aktuális időjárás, termőhelyi adottságok) függ az eredményessége. A 2017-es év csapadékos időszakai kifejezetten kedvezőek voltak az almafa-varasodás számára, így a kórokozó elleni technológia elemzése hangsúlyos témája volt a találkozónak.

Az Arysta almatechnológiai bemutatója a technológiai kísérletnek helyet biztosító korszerű, jéghálós ültetvény megtekintésével ért véget, ahol a résztvevők kérdéseket tehettek fel a szervezőknek, illetve a tulajdonosnak.

Kohout Zoltán