Cseresznyét enni jó! Ráadásul boldoggá tesz!

Az „istenek eledele” – így nevezték a cseresznyét az ókorban. A legenda szerint Lucullus hadvezér annyira megszerette a ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt még a csatákba is vitt belőle. Majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Ami azonban mindegyik fajtájú cseresznyére igaz, hogy érdemes belőle minél többet enni, pláne most, amikor indul a szezon!

 

 

Miért együnk cseresznyét?  

Az „Európai Friss Kalandok” programnak 9+1 jó érve van!

Nyári hőségben igazi szomjoltó. A cseresznye 78-82%-a víz, ezért az egyik legjobb szomjoltó a nyári hőségben. De vigyázzunk, az édesebb fajták szénhidráttartalma magas lehet!

Fokozza a szervezet védekezőképességét. A cseresznyében az A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitaminból van jelentős mennyiség. Ezáltal erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet, és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása is van.

Súlyos betegségeket előzhetünk meg vele. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően a cseresznye csökkenti a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, az érelmeszesedés ellen is védhet. 

Felveszi a harcot az öregedéssel. A cseresznyében található bioflavonoidok elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, így lassítják az öregedést, segítik megóvni a bőr feszességét, üdeségét.

 Segít, ha nem alszunk jól. A magas melatonin (alvási ciklust irányító hormon) tartalma miatt a cseresznye rendszeres fogyasztása hatékony az álmatlanság ellen és elősegítheti a pihentető alvást.

 Edzés után is jól jöhet. A cseresznyében található kálium biztosítja az izmok zavartalan működését, segít megelőzni az izomgörcsöket, csökkenti a rendszeres sportolás utáni izomfájdalmat. Emellett ízületi megbetegedések megelőzésére és a reuma enyhítésére is hatásos.

 Természetes hormonszabályozó. Rendszeres cseresznyefogyasztással pozitív irányba módosíthatjuk testünk hormontermelését, és helyreállíthatjuk hormonegyensúlyát.

 A magja és a szára is felhasználható. A cseresznyeszárból tisztító, vízhajtó, méregtelenítő tea készíthető, amely a tüdő, valamint a gyomor számára jótékony hatású. Magja összetörve fogyasztható és a szívizomzatot erősíti.

 Egyszerűen boldoggá tesz! A cseresznye vitamin- és nyomelemtartalmának hála természetes módon növeli az energiaszintünket és fokozza jóközérzetünket, javítja hangulatunkat.

+1 érv a cseresznye mellett: a gyerekek is imádják! A cseresznye játékos és mókás, hiszen a maggal célba lövés igazi fiús játék, míg a lányok imádják a fülbevalóként próbálgatni! Szóval, ha a gyerekeket szeretnénk rávenni a gyümölcsfogyasztásra, akkor is a cseresznye az egyik legjobb választás!

 

Fő az egészség!

Azt, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására egészségünk megőrzéséhez szükségünk van, világszerte egyre több kutatás bizonyítja. A WHO szerint naponta legalább 400 grammot kellene fogyasztanunk belőlük fejenként. Magyarországon átlagosan 260 grammot eszünk zöldségből és gyümölcsből, ami elég rossznak számít az uniós országok között. A gyermekes családok és a fiatalok között ez a mennyiség még kisebb, ami különösen aggasztó.

Az Európai Friss Kalandok program, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió együttműködésében valósul meg, ezen szeretne változtatni. Ennek érdekében igyekszik megismertetni a gyermekeket, a fiatalokat a zöldségek, gyümölcsök „szuper erejével”, jótékony hatásaival. A szülőknek pedig konkrét tippekkel, gyakorlati tanácsokkal és Wolf András séf izgalmas receptjeivel nyújt támogatást.

Forrás: NAK

a cseresznye hízlal agrár cseresznye cseresznye pozitív hatása egészség gyümölcs kertészet mezőgazdaság milyen vitamin van a cseresznyében mire jó a cseresznye NAK unió
..