Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít idén a neszmélyi Hilltop borbirtok. A magyar borászat szerint az idei év hektikusnak tűnő időjárása kifejezetten kedvezett a fehér szőlőfajtáiknak, a termés minősége, valamint a szüretig végrehajtott beruházásaik a prémium minőség felé emelik itthon, valamint a brit piacon értékesített boraikat.
Augusztusban általában három fő téma köti le a gondolatokat: kiélvezni a nyár utolsó pillanatait, a közelgő iskolakezdés és a hamarosan kezdődő szüret. Az idei év időjárása, az enyhe tél és a korán érkező meleg időjárást követő lehűlés sok gyümölcsnek nem tett igazán jót. Nem minden növényt zavar azonban az elmúlt hónapok jelentős hőingadozása, van, ahol kifejezetten örülnek neki. Ilyen hely például Neszmély, ahol a Hilltop szőlői is találhatók.
A borbirtok termőterületeinek javát adó szőlőfajták kifejezetten jól reagálnak a meleg nappalok és éjszakai lehűlések közti nagyobb hőingadozásokra, amelyek segítek az ízek és zamatanyagok kibontakozásában. A Hilltop egyik alapítója és tulajdonosa, Keresztury Éva ezért különlegesen jó szüretet vár. – Az elmúlt időszakban nagyon kevés olyan nyár volt, amikor a nappali hőmérséklethez képest éjszakára jelentősen lehűlt az idő, pedig a szőlőinknek ez az az ideális időjárás, ami mellett igazán ki tudnak teljesedni. Az elmúlt egy évtized egyik legjobb termésére számítunk, ami beruházásainkkal együtt még alap borsorunk minőségét is a prémium irányba emeli – indokolta a várakozásokat Keresztury Éva.
Új prés áll munkába
A közelmúltban történt átalakítások talán leglátványosabb eleme az augusztus elején érkező szőlőprés volt, ami a Hilltop császári borászatából érkezett most Neszmélyre. A családi ház méretű prés elhelyezéséhez útépítésre, a présház falának és tetejének kibontására, a garat és a zúzó-bogyózó áthelyezésére is szükség volt. A prés munkába állása mennyiségi és minőségi változást is jelent a borbirtokon. Az egyszerre több kamionnyi szőlő préselésére is alkalmas eszközbe épített membránnak köszönhetően a bor sokkal frissebb, illatosabb, könnyedebb lesz, alacsonyabb alkoholfokkal, ráadásul az ezzel a kíméletes eljárással készült borok a fogyasztást követően sem hagyják az egyes tételeknél előforduló száraz érzést a szájban.