fbpx

Datolyaszilva Bodán (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 november 03.

Magyarországon is termeszthető a datolyaszilva. Erről a saját szemünkkel győződhettünk meg a Pécs melletti Bodán. Keszü Béla őstermelő már évek óta – a Szedd magad! akció keretében – szüretre hívja az egzotikus gyümölcs kedvelőit az 500 fából álló ültetvényébe.

 

Keszü Béla datolyaszilva
Keszü Béla őstermelő

 

Nagyáruházak gyümölcsosztályán találkozhatunk általában a nagyrészt Spanyolországból vagy a Távol-Keletről behozott datolyaszilvával. A más néven khakiszilvaként is ismert gyümölcs igazi egzotikumnak számít hazánkban. Amellett, hogy nagyon finom, egészséges is: egyes helyeken gyógyszerként is használják elsősorban légúti megbetegedések megelőzésére, torokgyulladás ellen. Nem csoda, hogy Bodán alig várják a környékbeliek, hogy beérjen, és saját kezükkel szedhessék le a családnak való termést.

 

datolyaszilva

 

Terméstől roskadozó ágak

10 évvel ezelőtt ültette első, Olaszországban vásárolt fáit Keszü Béla. Bízott benne, hogy a Mecsek lábánál elterülő, szélvédett területen megerősödik a növény. A kis fák napjainkra 2-3 méter magasságúra nőttek, és az ágaik roskadoznak a bő terméstől. Az alma méretű, de színében inkább egy nagy kajszibarackhoz hasonló gyümölcs érési ideje október vége, november eleje. Lényeges, hogy utóérő, ilyenkor már szedhető ugyan, de magas csersavtartalma miatt még fanyar. Idővel magától beérik, és hideg helyen hónapokig is eltartható.

A most leszedett gyümölcsök tökéletesre karácsony környékére érnek be maguktól. De ha valaki nem akar addig várni, akkor ezt meg lehet gyorsítani – árulta el stábunknak Keszü Béla, aki nem csak termelni, de fogyasztani is nagyon szereti ezt a gyümölcsöt. – Ha egy nejlonzacskóba teszünk néhány szem almát és erre a datolyaszilvát, 1-2 hét alatt is fogyaszthatóvá érik. Még gyorsabb, ha meleg helyen tároljuk.

 

A bio a jó!

A fákat nem kell permetezni, mert ez idáig hazánkban nem jelentek meg a növényeket károsító kórokozók, kártevők. A tápanyag-utánpótlást pedig szerves trágyával oldják meg, ezért, ha minősítve nincs is, biónak mondható a gyümölcs termesztése. Vízigényes, ezért Keszüék csapadékhiány esetén a közeli ciszternákban összegyűjtött esővízzel öntözik a növényeket.

A datolyaszilva termesztése igazi kikapcsolódás az 1985 óta vállalkozóként dolgozó Keszü Béla számára. – A jó levegő, a tiszta környezet, a vegyszermentes talajon termesztett gyönyörű gyümölcsök az egész családom számára nagy örömet okoznak – tette hozzá. Tekintse meg videónkat is: