fbpx

DEKALB® SMART „EASY” PRECÍZIÓS VETŐGÉP NÉLKÜL!

Írta: - 2018 február 14.

ÁTLAGOSAN ~20%-KAL TÖBB TERMÉS

A DEKALB® SMART VETÉS változó magszámú vetésnek köszönhetően partnereink átlagosan közel 20% terméstöbbletet értek el területükön 2017-ben (lásd előző lapszám).

  • HATÉKONYABB KÖLTSÉG-FELHASZNÁLÁS
  • TÖBB TERMÉS
  • NAGYOBB JÖVEDELEM

Ez a DEKALB® technológia a

Talajtextúra x DEKALB® Hibrid x Elvárt Termésszint

összefüggés alapján képes meghatározni mind az adott területre alkalmas DEKALB® hibridet, mind annak optimális tőszámát, követvén a talaj fizikai összetételének változását gyakorlatilag méterenként. Ez hatékonyabb költségfelhasználás mellett célozza a jövedelmezőség növelését.

Ennek kivitelezéséhez azonban számos olyan eszköz megléte szükséges, amelyek egyelőre sok termelőnek nem állnak rendelkezésre.

A DEKALB® SMART „EASY” precíziós vetés nélkül is alkalmazható

Tapasztalataink szerint az általunk látogatott termelők jó része vagy túl kevés, vagy túl sok vetőmagot használ az elméleti optimumhoz képest. Ennek egyik fő oka hazánk hektikus klímájában keresendő: egyszerűen nincs két ugyanolyan szezon, tehát nagyon nehéz tapasztalati úton meghatározni az optimumot. Komoly, erre irányuló kutatás nélkül – melyet a DEKALB® már a 90-es évek óta folytat – ez vélhetőleg kivitelezhetetlen.

Mire van szükség a DEKALB® SMART „EASY”-hez?

  • Vetőgépre biztosan szükség lesz, méghozzá jó vetőgépre.
  • De nem precíziósra (bár ez nem kizáró tényező).
  • Jó szakemberre, aki a vetést professzionális módon  képes végrehajtani.
  • És még: a további részletekről a következő lapszámban, illetve a DEKALB® weboldalon írunk februárban.

És még egy fontos kérdés: kevesebb vetőmag?

Fontos kérdés tisztázni, mit szeretnénk ezzel az új technoló- giával elérni. Nagyon egyszerű: magasabb jövedelmezőséget. Ez azonban nem vonja maga után automatikusan a magasabb költségeket. Sőt! A hektáronkénti vetőmagköltség esetenként csökkenhet, mivel a cél nem a magasabb állománysűrűség. A cél az optimális állománysűrűség, mely jó néhány esetben a termelő gyakorlatától kevesebb mag kivetését igényli, ahogyan az alábbi kép „Agyagos” grafikonja mutatja.

Mit tehetnek azok, akiknek jelenleg nincs meg gazdaságukban a megfelelő eszközállomány  a változtatott magszámmal történő vetéshez?!

DEKALB Technológiai Centrumok – EU 2017 – DKC4351 – 499 adatpont

Hajdu Attila – Csengődi Péter

Advertisement