fbpx

Nehogy a szabályozás fékezze a gyakorlatot!

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 21.

A jogalkotók sokszor csak kullognak az események után – ismeri el az európai szakpolitika. Amikor például észreveszi, hogy követik a jogszabályok a termőföldeken már folyó digitális gyakorlatot.

 

Ne sérüljön a gyakorlat

Rendkívül fontos, hogy a jogalkotó körültekintő legyen, nehogy a már működő jó gyakorlatok kedvező hatásai sérüljenek a szabályozás miatt. Ehhez pedig a tagállami szabályozás elsőbbségére, rugalmasságára, és időre van szükség – mondta nemrég egy a német szaktárcával közös online rendezvényen a magyar agrárminisztérium helyettes államtitkára. Juhász Anikó önkritikusan megjegyezte, a mezőgazdaság digitalizációja igazi kihívás a szakpolitikának, mert „rohanunk azután, ami a földeken már zajlik”. Utalt a drónok és az adathasználat szabályozásának kérdésére.

 

digitalis gyakorlat
A jogalkotás ne fékezze a szárnyalást! (Fotó: Horizont Média/archív)

 

A KAP segítheti

Juhász Anikó szerint a másik komoly szakpolitikai kihívás az, hogy sok iparágtól eltérően az agrár- és élelmiszergazdaság szereplői rendkívül sokan vannak, és nagyon eltérőek mind méretben, mind felkészültségben. Mégsem szabad senkit, a legkisebbeket sem hátrahagyni a digitális fejlődésben. Ebben segíthet az új Közös Agrárpolitika agrártudás és innovációs rendszere, amelyben fontos szerepe lehet a digitális átállást segítő tanácsadásnak. Magyarország jó példa lehet azzal, hogy a névjegyzéki szaktanácsadók alapképzésének már jelenleg is része a digitális ismeretek bővítése.

 

digitalis gyakorlat

 

Német elkötelezettség

Julia Klöckner német szövetségi agrárminiszter kifejtette, hogy a mező- és élelmiszergazdaság számos digitális innovációja segíti a fenntartható termelést, a biodiverzitás és az állatjóléti szint növelését, a klímaváltozás elleni küzdelmet. A német kormány elkötelezettsége, hogy az agrárium digitális átalakulását 2024-ig 1 milliárd euróval támogatják, 45 millió euróval segítik a mesterséges intelligencia fejlesztését.