fbpx

Duplájára nőtt a mézfogyasztás az elmúlt hét év alatt

Írta: Csomor Zsolt - 2018 augusztus 07.

A méz itthoni népszerűsítésének köszönhetően hét év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon, fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó megnyitóján, augusztus 4-én.

Feldman Zsolt elmondta, hogy az egy főre jutó éves mézfogyasztás a 2010-ben jegyzett mintegy 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra emelkedett. Ez jó eredmény akkor is, ha Nyugat-Európában ennél jóval több mézet esznek. A magyar méhészek által előállított méz többletét "javítómézként" döntően német, francia és olasz piacon értékesítik. Mint azt az államtitkár hangsúlyozta, Magyarország a minőségi méztermelésben érdekelt, nem véletlenül lett élharcosa annak a folyamatnak, amelyben az Európai Unió lépéseket tett az Európába máshonnan érkező „silány" mézek és mézkészítmények beáramlásának megakadályozására. E termékek minősége ugyanis bizonytalan, ráadásul árcsökkentő hatással bírtak a magyar mézre.

Feldman Zsolt arra is kitért, hogy a méhészetnek az agrárium többi ágazatához hasonlóan meg kell küzdenie a kihívásokkal, így az értékesítés gondjaival, a klímaváltozással vagy az állategészségügy nem kívánatos fejleményeivel. Elég csak az idei tavaszra gondolni, amely szélsőséges fordulataival nemcsak az embereket viselte meg, hanem a méhek teljesítőképességét is rontotta.

Feldman Zsolt az elmúlt hónapokban bekövetkezett, különösen nagymértékű méhpusztulásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy ez is megmutatta, milyen szoros szakmai párbeszéd és napi szintű együttműködés szükséges a méhészek és a mezőgazdasági területek gazdái között. A tömeges méhpusztulás okainak feltárására még folynak a vizsgálatok. 
A jászberényi méhésznapon csaknem kétszáz szakmai kiállító, hagyományos árus vett részt termékeivel. Magyarországon mintegy húszezer méhész található, a méhészetek mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Az éves méztermelés az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult. A méhészetek alapterméke az akácméz, amely már hungarikum. Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál, döntő hányadát az Európai Unió országaiba. A belföldi mézfogyasztás 7-8 tonna évente.

Összeállította:
Csomor Zsolt

 

CÍMKÉK