fbpx

Minőség, mennyiség, durum

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 07.

Az már eldőlt, hogy június első hetét követően megkezdődött az árpa betakarítása, amit a búza és a repce is hamarosan követ. Az azonban függő kérdés, hogy milyen termésmennyiség és főképpen milyen minőség várható. A tervezettnél alacsonyabb nyugat-európai terméskilátások, az uniós és oroszországi területcsökkenés ellenére, egyes, a felvásárlási árak alakulását tekintve bizakodó szakértők is mérsékeltebb optimizmussal várják a kalászosok betakarítását. Az átmenő raktár készletek miatt a mértékadó elemzők kismértékű áremelkedést prognosztizálnak.

Jég, dőlés, fertőzés

Bár a térségi csapadékmennyiségek általában csak kevéssel tértek el az átlagtól, mégis gondot okozott annak eloszlása, viharos széllel, jéggel érkező intenzitása, mely főképpen a tenyészidő második felében már jelentős állománydőlést okozott a hosszú szalmaszárú gabonafajták állományaiban. A meleg és csapadékos időszakok váltakozása nagyban segítette a rozsdagomba-fertőzés tömeges megjelenését is. A tavaszi fejlődést támogató áprilisi csapadék hiánya miatt pedig főképpen a korai érésidejű kalászosok mutatnak kevésbé biztató képet.

Forrás: CAUSSADE, micro parcellás kísérletek, 2017

Ezeknek a fajtáknak a helyzetét tovább rontotta az idei évben erős és nagy kiterjedésű vetésfehérítő-invázió is. Mindezek a kihívások újra alátámasztják a technológiai és a fajtaválasztás fontosságát. A középérésű fajták között a minőséget nagyban befolyásoló kalászfuzáriummal szemben is kiváló ellenállóságú búzák találhatóak. Főképpen azok jellemző tulajdonsága ez, melyek olyan területekről származnak, ahol az időjárási körülmények kedvezőek a járványok gyakori kialakulásához (Liu 1985, Mesterházy 1986). E genotípusok hasonló okból a rozsdabetegségekkel szemben is nagyobb toleranciát mutatnak. Előnyös őszi kezdeti fejlődést követően, keményebb telet is átvészelve, erőteljes a tavaszi indulásuk. A termésképzésben fontos szerepet játszó zászlósleveleik kifejlődésének ideje és a korai fajtáknál későbbi virágzásuk csapadékosabb évjáratban is teret ad a tavaszi növényápolási munkák ütemezésének, időben történő elvégzéséhez. A Caussade francia eredetű búzafajtái e körbe tartoznak.

Erős, ellenálló, termékeny

A mostanság tapasztalható időjárási szélsőségek ellenére erős szalmaszáruk még szárerősítő használata nélkül sem dől meg; az aszállyal szemben erőteljes viaszosodással védekeznek. Az igényes gazdálkodást a SORRIAL, SOBBEL jó minőségű és magas hozammal hálálják meg. De a SOLVEIG és az elmúlt években kiemelkedő hozamszintet adó szálkás kalászú SOFRU termesztői is bő termésre számíthatnak. E fajták meghálálják a gazdaságosságukat is növelő, az akár 180 kg/ha mennyiségre csökkentett vetőmagnormával, a vetési időszak elején történő vetés.

A termésbiztonság érdekében későbbi vetéseknél növelni szükséges a vetett mag mennyiségét. A Caussade kalászosok előállítása hazai, ellenőrzött körülmények között történik. Csakúgy, mint a HARISTIDE durum búzáé is. Ez utóbbi stabil termőképességű, magas sárgapigment- és üvegesedési mutatóval bíró búzafajta, kiváló tésztaalapanyag, melyet a nemzetközi piac is elismer. Alakuljon bárhogy is a világ gabona termése, a búza a vetésforgó meghatározó, kihagyhatatlan növénye. Termés szintjét, minőségét a fajtaválasztás és a növénytermesztés színvonala határozza meg. A gazdasági szempontból is helyes döntéshozatalt a választott fajta viselkedésének intenzív és kevésbé intenzív agronómiai, agrotechnikai körülmények közötti ismerete segíti, amit a betakarított termés mennyiségi és minőségi mutatói erősítenek meg.


BÓLY 2018: HARISTIDE SOBBEL SOFRU SOLVEIG SORRIAL

Fehér Gyöngyi

Caussade fejlesztési felelős

http://www.caussade-semences.hu