fbpx

Ebben bíznak most az európai gyümölcsösök

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 25.

A dél-európai nagy gyümölcstermesztő régiók – Spanyol-, Olasz-, Francia-, és Görögország – 3,8 millió tonnás őszibarack-, nektarin- és paviabarack-termése tavaly még kissé meghaladta az ötéves átlagot, de idén általában jócskán alulteljesítik ezt a mennyiséget.

 

Olaszországban rekord alacsony terméshozam várható, ami 28%-kal kisebb 2019-hez képest, miután a májusi esők és a június közepén jégeső károsították a gyümölcsösöket. Az itáliai gyümölcságazat e szegmense szerint a 820 ezer tonnás őszibarack- és nektarintermelés történelmileg is alacsonynak nevezhető: ilyet 25 éve nem láttak a mediterrán országban. Ugyanez vonatkozik a pavia őszibarackra: az 50 ezer tonnás termés 44%-kal marad el a tavalyitól.

 

Görögországban már a tavalyi év is nehéz volt a minőségi, majd mennyiség problémák miatt, idén tavasszal pedig szintén nagy bajokat okoztak a kora tavaszi fagyok. Különösen Macedónia régiójában, ahol a görög termelés nagy része koncentrálódik, alig 300 ezer tonnás őszibarack- és nektarinszüret várható, ami 10%-kal elmarad a tavalyitól. A görög piac különlegességének számító pavia is 8%-kal lesz kevesebb.

 

Spanyolországban a lapos őszibarack betakarítás várhatóan 13%-kal kisebb mennyiséget hoz majd, mint 2019-ben. Ezért a tavalyi, mennyiségi értelemben jó évük után a spanyolok sem igazán boldogok: akárcsak Magyarországon, ott is a márciusi fagyok érintették negatívan, de ott még az esőzések is fenyegették az ültetvényeket. Így az 1,1 milliós tonnás őszibarack-, lapos őszibarack- és nektarintermés a 2018-ban elért szintre esik vissza, ami 14%-kal kevesebb, mint a tavalyi.

 

A francia baracktermelés tavaly csaknem elérte a 200 ezer tonnát, és ezt jó értékesítési adatok követték (a francia termelés fő piaca a belföldi fogyasztás, az export itt csak 10 százalék!). Idén már a fagy a Rhône-völgyi kultúrákat is sújtotta, majd itt is komoly károkat okoztak a márciusi-április esők. A közel 183 ezer tonnás őszibarack- és nektarintermés várhatóan 7%-kal lesz alacsonyabb a tavalyinál

 

Összességében a dél-európai nagy gyümölcsösrégiók a világjárvány első felvonásának végéhez közeledve egy fokkal derűlátóbbak – legalábbis a logisztikai, szállítási szempontokból –, mint pár hete. Néhány zöldségféle helyzetétől (burgonya, saláták) eltekintve a gyümölcs- és zöldségpiacok helyzete most kedvezőbbnek tűnik – úgy érzik, az ágazat már nem sorolható a válság által leginkább érintettek közé.