Mennyiség és minőség a búzatermesztésben, genetika és egyebek

Az már sok évtizede közismert, hogy az adott évi termést három nagy tényező határozza meg: egyharmad genetika, egyharmad agrotechnika és egyharmad időjárás. A termőképesség oldaláról nézve a termés kétharmadáért nem a fajta felel, hanem a másik két meghatározó tényező. Az, hogy ebben tényleg lehet valami, sok évtizedes kísérletek bizonyítják, amikor a termésnövekedésnél a 70-es és 80-as években csaknem azonos súllyal szerepeltek a jobb fajták, a korszerű, nagyobb adagú műtrágyázás és növényvédelem. Ha megnézzük a NÉBIH (OMMI) 1994-es fajtasor adatait, az enyingi kísérletben 9,34 t/ha volt a 13 fajta átlaga, 10 t/ha feletti termést adott a GK Csűrös és a Fatima 2. A leggyengébb eredmény is 8,46 t/ha volt. Ma, negyedszázaddal később, ezeknek a terméseknek még mindig örülnénk. 10 évvel később 2004-ben, Hódmezővásárhelyen ugyancsak a NÉBIH fajtakísérletben 10,24 t/ha volt a kísérleti átlag. A GK Miska nyert 11,65 t/h-ral, a leggyengébb fajta is 8,94 t/ha termést adott. Közel egy évtizeddel később, 2012-ben Eszterágpuszta adta a legnagyobb termést 9 t/ha átlaggal a GOSZ kísérletben, ahol a Babona hozta a legmagasabb hozamot (9,82 t/ha). A 9 t/ha felettiek között 7 magyar fajta is volt, köztük a szegedi GK Berény, GK Békés és GK Rozi. A legkisebb termés 7,77 t/ha volt. Az adatok egyértelműen igazolják, hogy abszolút termésben az elmúlt húsz évben nem történt lényeges előrelépés, annak ellenére, hogy a fajtaszortiment közel háromszor kicserélődött. Az 1985-1990 közötti 5 t/ha országos termésátlagot azóta sem sikerült lényegesen túlszárnyalni, annak ellenére, hogy csaknem 300 000 hektárról eltűnt a búza, elsősorban a gyenge adottságú területekről. 2018-ban a GOSZ-VSZT kísérleteiben a GK Arató és GK Szilárd fajtáink – mindkettő 7,6 t/ha átlagterméssel – harmadikok a termésrangsorban, 70 kg-mal lemaradva. A fehérjetartalmuk 12,7-13,1%, tehát nemcsak a takarmányiparnak, de az EU minőségnek is megfelelnek. Ez a két fajta a legjobb termőhelyeken 8,7-9,5 t/ha termést adott.

Ezek az adatok nem igazolják azt a közkeletű vélekedést, hogy a magyar búzák 2-3 tonnával kevesebbet teremnek, ezért a külföldit kell termelni. A legtöbb külföldi fajtának az ajánlások szerint sokkal nagyobb a tápanyagigénye, és a kimagasló termésekhez jóval költségesebb agrotechnikát kell alkalmazni. Ezzel szemben a magyar fajták sok helyen nem kapják meg ezt a bánásmódot. Az természetesen igaz, hogy a fehérjetartalom és a termés összehasonlítható feltételek között enyhe negatív, néha szignifikáns összefüggést mutat. Ennek oka egyszerű, a fehérjeszintézis kb. háromszor annyi energiába kerül, mint a keményítőé. Azonban konzekvens nemesítő munkával a 9 tonna körüli, vagy azt meghaladó termésű fajtáknál is elérhető a jó minőség. Az egyoldalú termésnövekedés legfontosabb árát a fehérjetartalom csökkenésével fizetjük. Már 9-10% fehérjetartalmú búza sem ritka. Márpedig 7-9% fehérje van a kukoricában is, de 2-3 tonnával nagyobb hozam mellett. Az országos 5 t/ha körüli átlagtermésnél viszont a búza, mint keményítő növény, nem lesz a kukorica versenytársa. Az állattenyésztésben a takarmányozást emelném ki: mivel a takarmányba lévő fehérje fele a gabonafélékből jön, egyáltalán nem mindegy, hogy ennek mekkora a mennyisége. Van olyan nagy takarmánykeverő, ami 13% fehérjetartalom alatt nem vesz búzát, egyszerűen azért, mert túl sok szójadarát kell hozzátenni, ami nagyon drága. Meg kell feltétlenül említeni a termésbiztonság kérdését. Legyen az aszály, hősokk, télállósági probléma, vagy a biotikus rezisztencia hiánya – ezek könnyen megfelezhetik a termést, de már a fajtaelismerést is megakadályozhatják. Ezért a nemesítőknek kiemelt feladata a stressztűrés fokozása és a termésbiztonság növelése.

A kihívásokra a Gabonakutató válasza egyértelmű. A termés növelése továbbra is az elsődleges cél, de mindezt úgy tesszük, hogy közben a minőségi mutatók se romoljanak jelentősen. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy 8-9 tonna körüli termésnél a legjobb fajták a szükséges minőséget is hozni tudják, akár sütőipari minőségben, akár fehérjében. Nemcsak a malomipar számára biztosítunk kiváló alapanyagot, hanem a takarmányozás számára is képesek vagyunk a legjobb és legjövedelmezőbb megoldást felkínálni.

Mesterházy Ákos
Gabonakutató Nonprofit Kft., Szeged

biztonság fehérje kísérlet növény takarmány takarmányozás termés