fbpx

SAATEN-UNION szójafajták: PEDRO és ORION

Írta: - 2014 március 12.

A szója termése – az élelmiszeripar, a takarmány-előállítás és az egyéb ipari célú felhasználás fokozott igénye miatt – rendkívül értékes. A termés piaca stabil, ezért az utóbbi években a termesztési kedv is növekedett. A SAATEN-UNION Hungária Kft. az elmúlt években, európai viszonylatban is számottevően növekvő területen szerzett jó tapasztalatokat, egyszerre több szójafajtával is.

A kedvező eredményekre alapozva hazai viszonyok közé is ajánljuk PEDRO nevű, nagy termőképességű fajtánkat. A PEDRO eltérő termesztési intenzitású feltételek mellett is ragyogóan alkalmazható, sőt öntözés nélküli körülmények között is megállja a helyét. Biztonságosan termeszthető fajta, jól tűri az aszályos periódust. Félig determinált növekedés, erős szár és jó állóképesség jellemzi. A hüvelyek nem hajlamosak a felnyílásra, felületük szőrözött, az érés közeledtével világosbarnára színeződnek. A fajta a legfontosabb betegségekkel szemben jó ellenálló-képességet mutat.

PEDRO – szembetűnő előnyök

• nagy termőképességű, középérésű szójafajta

• kiváló betegség-ellenállóság és állóképesség

• könnyű betakaríthatóság

Az ORION legnagyobb agronómiai előnyei – a hazai termelői igényekhez és elvárásokhoz alkalmazkodva – a koraisága és a kiemelkedő termőképessége. Terméspotenciálja stabilan magas szintű, a hazai viszonyok között 3,5–4,5 t/ha. Éréscsoportjának megfelelően az ország egész területén, a szójatermesztésre alkalmas, nagy szélsőségektől mentes termőhelyekre ajánljuk. Kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságai megalapozzák széleskörű termésbiztonságát, észak-magyarországi megyéinkben is megteremtve ezzel a jövedelmező szójatermesztés lehetőségeit.

ORION – szembetűnő előnyök

• nagy termőképességű, korai szójafajta

• kiváló betegség-ellenállóság és jó állóképesség

• problémamentes betakaríthatóság

A fajta erős gyökeresedési hajlammal, valamint gyors és igen markáns gyökérgümő-képző sajátosságokkal rendelkezik. Általános betegségtoleranciája jó, az elvárttól markánsan nem eltérő. Termése jellemzően 180-200 gramm ezermagtömeggel, magas fehérje- (4 év átlagában: 42,3%) és olajtartalommal (4 év átlagában: 18,5%), pergésre nem hajlamos állományban, jó ütemben és veszteségektől mentesen takarítható be.

A PEDRO és az ORION vetőmagja gombaölő szer és magas összcsíraszámú Rhizobium japonicum oltópor csávázással kerül forgalomba, 3 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésben. Ez biztosítja, hogy a változó ezermagtömeg esetén is mindig 5 hektár elvetésére elegendő vetőmag kerüljön a zsákokba.

Varga Gábor

termékfejlesztési vezető

SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu