fbpx

Egyik kézben a kapa, a másikban az okos eszköz

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 16.

Nem fogjuk megúszni a robotikának és a mesterséges intelligencia agrárcélú felhasználását. Már most is vannak példák az adatalapú digitális technológiák, és a korszerű technológiai eszközök széles körű alkalmazására. A pandémia hatására ezek a fejlesztések most új lendületet vehetnek és felgyorsulhatnak.

A fenntartható, versenyképes élelmiszer-termelésében, a környezeti terhelés csökkentésében az innovatív, digitális technológiák alkalmazásával előrébb léphetünk. Ennek szükségszerűségét az egyre gyakrabban jelentkező, szakképzett -, illetve a betanított munkaerő hiánya is alátámasztja.

 

 

Már itt is adatot gyűjtünk

Bár a digitális fejlesztések más ágazatokkal összevetve eddig lassabb ütemben haladtak az agráriumban, az Agrárgazdasági Kamara augusztusi elemzése szerint a vírusjárvány következtében most új lendületet vehetnek és felgyorsulhatnak a jövőben. Hazánkban már jelen van az adatalapú technológiák használata, az úgynevezett „mezőgazdaság 4.0”, amelyben kiemelt szerepet kap az adatokból kapott információk beépítése a termelési folyamatokba. Lassan minden új forgalomba kerülő gép képes az adatgyűjtésre, és a már meglévő eszközök is átalakíthatóak ennek az igénynek megfelelően. Kihasználtságuk viszont egyelőre nem haladja meg a 25-30%-ot, és a termelés során begyűjtött adatok kiértékelése sem működik még megfelelő szinten, így van még hova fejlődni – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője.

A robotika jövőbeli jelentőségét mutatja, hogy a mezőgazdasági robotgyártásban jártas Naïo Technologies képviselői szerint a mezőgazdaságban alkalmazott robotok globális piaca 2025-re eléri a 25 milliárd dollárt. Ezek az innovatív eszközök főként a vetést, ültetést, öntözést segítik, de az állattenyésztésben is meghatározó szerepük lehet, például a fejőrobotoknak köszönhetően.

 

 

Kreatív fiatalok korszerű fejlesztései

Magyarországon ezek a technológiák még nem elterjedtek, ígéretes azonban, hogy számos jó példa és fejlesztési kísérlet van már jelen. Ezeket gyakran a fiatalokból álló startupok találnak ki.

A Start it @K&H inkubátorprogramban részt vevő bedrock.farm nevű vállalkozás például olyan technológiát dolgozott ki, amely egy automatizált megoldás révén egész évben képes növényeket előállítani. Továbbá a GrainMonitor Kft. vezeték nélküli, okos gabonaszondát fejlesztett ki, melyhez mobileszközre telepíthető applikáció segíti a termelést. Az Okosfarm pedig egy speciális távfelügyeleti rendszert dolgozott ki.

 

A digitális technika köti össze a generációk egységeit

A modern technológiák bevezetésénél az ágazatban dolgozó különböző generációk tudása együttesen kell, hogy jelen legyen. Tapasztalataink szerint az újítási készség nem generációfüggő: az innovációra való nyitottság minden korosztályban megvan. Ahhoz viszont, hogy a technológiákat hatékonyan használjuk, szükség van az idősebb generációk szakmai tapasztalatára, ahogy a fiatal szakemberek digitális képességeire is – hívta fel a figyelmet Tresó István.

Fotó: Barna Ferenc
Forrás: K&H Csoport, hírlevél