fbpx

Együnk minél több céklát – egészséges és finom gyökérzöldség

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 17.

A célka valódi értékét kevesen ismerik, pedig ez a gyökérzöldség konyhánk igazi sztárja lehetne, ha az emberek megadnák neki azt a figyelmet, amit megérdemel.

A cékla jótékony hatásai

A sokoldalú cékla nem csupán egészséges, de rendkívül finom gyökérzöldség is: még azok is szívesebben fogyasztják, akik nem igazán rajonganak a zöldségekért.

A magas vérnyomás világszerte az egyik leggyakoribb halálok: a WHO szerint a hipertenzió az évi összes halálozás 13 százalékáért felelős. A cékla tele van egészséges nitrátokkal, amik a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakulnak át: segítik a vérerek kitágulását, csökkentve ezzel a vérnyomást. Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint azok a hipertenziós tesztalanyok, akik rendszeresen fogyasztottak némi főtt céklát vagy egy bögrényi céklalevet, két héttel később csökkenést tapasztaltak mind a vérnyomásukban, mind pedig a testükben fellépő gyulladások számában.

Mivel a nitrogén-monoxid segíthet a vérerek kitágításában, ahhoz is hozzájárulhat, hogy minél több oxigén jusson el az izmokhoz. Ez hosszabb edzéseket tesz lehetővé azok számára, akik a maximumot szeretnék kihozni magukból a testmozgás terén. Ez a hatás természetesen nem csak a sportolók testében figyelhető meg. A cékla energikusabbá tesz, növeli az állóképességet.

A cékláknak köszönhető plusz oxigénellátás nem csak az izmoknak tesz jót, hanem az agynak is. Napi egy bögre céklalé sokat tehet az agyműködés serkentése érdekében.

Egy bögrényi cékla nagyjából 3,5 gramm rostot tartalmaz, aminek nagyrésze nem oldódó. Ennek köszönhetően segíti az emésztést és a székrekedés megelőzését, mert az ételt folyamatosan mozgatja végig az emésztőrendszeren keresztül, olvasható az AGRÁRoldal honlapján. A nem oldódó rostok továbbá az aranyér megelőzésében is segíthetnek, ami főleg a krónikus székrekedésben szenvedőket vagy a rostszegény étrenddel élőket veszélyeztetheti. Egy 2014-es tanulmány szerint az aranyér minden második embert érinti 50 éves kor felett.

A céklának magas az antioxidánstartalma, ennek köszönheti gazdag színét is. Az antioxidánsok többféle betegség megelőzésében segítenek, ráadásul kordában tartják a szabadgyököket is. Az egyik legerősebb antioxidáns a betalain, amiről egy 2015-ös tanulmányban azt állapították meg, hogy hatékonyabb a szabadgyökök kivédésében, mint a C-vitamin.

A cékla fogyasztása

A céklát számtalan módon felhasználhatjuk étrendünkben, és többféle formában is hozzáadhatjuk kedvenc ételeinkhez. A reszelt cékla például tökéletes a salátákhoz. Egy igazi tápanyagbombáért keverj össze némi céklát, borsmustárt, grapefruitot, olívaolajt és némi sót vagy borsot. A céklák kiszárított formában, „chipsként” is fogyaszthatók, nem is beszélve a savanyított változatokról.

Érdemes odafigyelni a céklafogyasztásnál

Amellett, hogy a cékla hírhedt a ruhák összefoltozásáról, fokozott fogyasztása rózsaszínné változtathatja az ember vizeletét is, de ettől nem kell megijedni. Aki néhány nap alatt sok céklát fogyaszt, a szervezete csupán a maradék céklát üríti ki magából. Ugyanez a helyzet a széklettel is: ne ijedjünk meg, ha egy kis rózsaszín vagy piros is társul mellé.