fbpx

Eima – Bologna – Odisys-es vonatkozások

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 21.

Az Odisys, jelentős olasz kapcsolatokkal rendelkezik, az új gépekre, innovációkra nyitott vállalkozásként ellátogattunk mi is az Eima show-ra, ahol a következő újdonságokat láttuk, ezek egy része az AGS-n bemutatásra kerül a B pavilonban.

Legjelentősebb olasz partnerünk a Goldoni traktorgyár. A Goldoni és az Odisys között rendkívül jó az együttműködés, ma már mintegy 7 éves közvetlen kapcsolatunk van és előd cégünkkel is hosszú ideje szerződéses kapcsolatban állt.

2014-ben hosszú várakozás után végre megtekinthettünk néhány a jövőbe mutató gépet.

1. Goldoni Q 110 – prototípus

Ez a gép egy igazán impozáns ültetvénytraktor képét mutatja, és hát a beltartalom – Nézzük: a motor egy 3000cm3-es VM Detroit, 4 hengeres Common rail erőforrás, turbó feltöltővel és töltő levegő hűtővel (Intercooler), a teljesítménye 102 LE-re lesz beállítva.

A váltója 24/12 fokozatú lesz és 0,4-40 km/h sebességre lesz képes. Irányváltós. Hidraulika – a gépre 3 hidraulikaszivattyú kerül felszerelésre, melyek együttesen 100 liter/perc teljesítménnyel dolgoznak. A kihelyezett hidraulikacsatlakozókat elektromos vezérléssel látják el. 73 literes üzemanyagtankkal és új 4 színű LCD műszerfallal rendelkezik. A forduló sugara igazán impozáns lesz, nagyobb mérete ellenére 100 cm!!! belső oldalon mérve.

2. Túlnyomásos kabin Goldoni Star és Quasar modellekhez

A második újdonság egy új túlnyomásos kabin érkezése, mely a Goldoni Star és Quasar modellekhez lesz elérhető. Ezáltal a Goldoni traktorok kiemelkedően magas biztonságot nyújthatnak a felhasználónak permetezés közben is.

A kertészetek és traktorok életében a permetezés az egyik legtöbb üzemórát igénybe vevő munkafolyamat, ezzel a kabinnal a dolgozók vegyszer terhelése sokkal kisebb.

3. Goldoni E 50

A harmadik újdonság a Goldoni E50, mely az Euro gépcsaládot bővíti ki egy taggal. Az új modell nem csak új motorháztetőt kapott, hanem erősebb motort és egy teljesen új fejlesztésű váltót is.

A motor 42 LE-s, közvetlen befecskendezéses Kohler motor lesz, melyet a gyár kifejezetten a német ügyfelek kérésére választott ki.

A Váltó egy 8/4 fokozatú, szinkron váltó, mely tökéletesíti az eddigi 6/3 fokozatú váltót.

4. Új Transcar

Végezetül, egy hazánkban kevésbé ismert modell is megújult a Transcar, a gép új burkolatokat és kezelőszerveket kapott. A Transcar többféle teljesítménnyel is elérhető 25-70 LE-ig, igény esetén hátsó kardánkihajtással és emelőművel is elérhető, ami sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. Gondoljunk csak az önkormányzatokra, akik sokszor külön traktorral viszik ki az ágaprítót és a pótkocsit. Ezzel a géppel nem kell túlzott teherbe vernie magát, hisz egy gép ki tudja vinni a darálót és a pótkocsit is például.

Vagy akár kisebb erdészetek számára daruval is rendelhető.

Az Odisys másik igen jelentős kertészeti gépeket is gyártó partnere a Nobili.

Nobili

A gyártó 1945 óta gyárt gépeket, rendkívül nagy a tapasztalata, több mint 25 éves múltra tekint vissza a kapcsolata a Kuhn-al. A francia cég a Nobili szárzúzóit vásárolja, műszaki módosítások nélkül, csak a festék színében térnek el a Kuhnnak gyártott gépek.

Guido Rossitól a gyáralapító fiától, a jelenlegi igazgatótól kaptunk tájékoztatást a gyár legújabb fejlesztéseiről.

1. Nobili Antis gépcsalád

Ez a korábbi axiál-ventillátoros gépektől eltérően a levegőbeszívást, nem a gép mögül végzi, hanem a tartály és a ventilátor közül, ez a megoldás csökkenti a traktor felé sodródó vegyszer mennyiségét is, hiszen pont ezt a levegőt szívja be a gép.

Ezzel a megoldással csökken a gépkezelőt érő terhelés, illetve a szer előresodródása is.

A gép elérhető szekrényes-tornyos változatban is.

2. Nobili Ventis gépcsalád

Ez a függesztett és vontatott kivitelben is elérhető gépcsalád rendkívül vegyszertakarékos (hazai tapasztalatok szerint 50-70% vegyszer-megtakarítás érhető el intenzív ültetvényeken), az Oktopus családhoz tartozik.

Szintén radiálventillátoros, ennek köszönhetően nem a szállított levegő mennyisége dominál, hanem a levegő sebessége. A kisebb levegőmennyiség miatt a gép által kijuttatott vegyszer pontosan a szükséges helyekre kerül, a nagy sebesség pedig még tovább is porlasztja a befújt folyadékcseppeket.

A kilépő levegő sebessége 120 m/s!

A budapesti Agrárgép Show-n ezen permetezőgép újdonságok is bemutatásra kerülnek.

3. Új fejlesztések a gyárban, a minőség mindenek előtt

Az Eima kiállítás alkalmával sort kerített a Nobili, a gyár fejlesztéseinek bemutatására is a kiemelt partnereiknek. A mintegy 2 órás gyárlátogatás során megtudtuk, hogy a saját gyártású szivattyúk, hajtóművek mindegyike, egyesével tesztelésre kerül, ha a legkisebb jelét látják annak, hogy a részegység hibás, akkor nem kerül beépítésre. Érdekességként megemlítették, hogy évente mintegy 7 km-nyi csövet használnak fel támhengerek és mintegy 14 km-nyi csövet rotorok gyártásához. Ezeknek a csöveknek a méretre vágás után át kell futni egy gépen, mely ellenőrzi az egyenességüket, illetve egyengeti azokat. Az idei évben kiváltották a korábban erre a célra használt gépüket, ezáltal alacsonyabb az energia felhasználás – kisebb a környezetterhelés, gyorsabb a munka.

Szintén az idei év fejlesztése egy új hegesztőrobot, mely a rotorra hegeszti fel a felfogató füleket. Ez a jelenleg legnagyobb fellelhető ilyen gép Olaszországban. A rotor innen különböző kiegyensúlyozó folyamatokon megy keresztül, mielőtt beépítésre kerülne a zúzóba. A kiegyensúlyozásnál külön kiemelték, hogy a rotorra, csak azonos súlyú kalapácsok kerülnek felszerelésre. Újdonság az is, hogy a gyártás végén minden gép még egyszer olyan ellenőrzésre is kerül, ahol 2-3 szenzorral a gép hőmérsékletváltozását és rezonanciáját mérik.

Az ellenőrzéshez fontos megemlíteni, hogy minden egyes permetező is kipróbálásra kerül a gyárban egy speciális próbapadon.

A gyár területén ezen kívül kialakításra került egy látogató központ is, mely magába foglal egy bemutató termet, egy vendéglátó épületet (Nobili Hospitality), valamint kiemelt hangsúlyt kapott a 10 évnél idősebb, illetve gyártásból már kikerült, akár 20 éves gépek alkatrész ellátása is, mely szintén külön részleget kapott.

A kertészetek szempontjából a tél / tavasz a metszési szezont is jelenti. Ebben a témakörben a Campagnola a partnerünk.

A Campagnolánal megtudtuk, hogy a 2015-ös év nagy dobása a Victory névre keresztelt levegős kézi olló, mely mindössze 510 grammot nyom, ami mintegy 140 grammal kevesebb, mint a korábbi évek legkedveltebb ollója a Star 35.

Ez az olló karbonszálas műanyagból, gumírozott markolattal készül. A biztonság terén az eddigi biztonsági nyelvet kiegészítették, egy passzív rendszerrel is, amellyel teljesen lezárhatjuk az ollót, ha nem kívánunk vele dolgozni, így a véletlen vágás esélye nulla!

A Campagnola másik újdonsága, egy cégegyesülés a professzionális kertészeti gépek gyártójával az ARRIZZA-val.

A januári gépshow-n a tervek szerint bemutatásra kerül egy különösen nagy fesztávval rendelkező tőközművelő gép, mely a nagy térállású gyümölcsös ültetvények számára lehet érdekes, valamint egy tárcsás műtrágya-kijuttató, melyen a tárcsák közötti távolság akár hidraulikusan is állítható.

Ezen termékekről bővebben a www.arrizza.it oldalon érdemes egyelőre szétnézni.