Átadták az Év Pincészete díjat

A villányi Günzer Tamás pincészete nyerte el a 2019-ben az Év Pincészete-díjat. A címmel mindig egy bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét ismerik el.

Feldman Zsolt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége által kiírt Év Pincészete Magyarországon verseny eredményhirdetése előtt azt mondta, hogy fontos a borászatok és a pincészetek között zajló egészséges verseny, hiszen ezzel fokozható a minőség mind a vendéglátás, mind a borkészítés területén, olvasható az MTI hírében.

A díj idei nyertese, Günzer Tamás szerint a kemény munka, a kitartás, a precizitás és a pincészetet működtető családtagok érdeme, hogy az általa irányított vállalkozás elnyerte a kitüntetést. A pincészet 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag classic és prémium száraz borokat készít, ami több mint 20 borfajtát és borcsaládot jelent. A borász elmondta, hogy éves szinten félmillió palackozott bort értékesítenek, aminek 15-20 százaléka kerül exportra.

Az „Év Pincészete Magyarországon" díjat 2002-ben alapították a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére. A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalúan szolgálja.

borászat borkészítés