fbpx

Élelmiszercsalás Európa szerte

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 23.

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, ami betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

élelmiszer

2018-ban a tagállamok és Norvégia összesen 234 csalással kapcsolatos kérelmet indított az AAC informatikai eszköz segítségével, amelyből 54 Németországból származott. A kérelmek száma 2016-hoz képest (167 darab) jelentős emelkedést mutatott. A legtöbb kérelem (45 darab) hal és haltermékek esetében történt, amit a hús és hústermékek (41 darab), illetve a zsírok és az olajok (30 darab) követtek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hírei között.

A termékekkel kapcsolatosan a félrecímkézés (42 százalék) a leggyakoribb probléma, amit a dokumentációs elégtelenségek (20 százalék) és a nem engedélyezett kezelések, technológiák alkalmazása (13 százalék) követett.

A 2013 óta működő rendszer segít felderíteni a határokon átívelő agrár-élelmiszerláncot érintő jogszabálysértéssel járó szándékos csalásokat. Az önkéntes részvételi alapon működő hálózatban hazánkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) képviseli.

A jelentés itt tekinthető meg.