fbpx

Elitmag: amit a piac és a bajnok is szeret

Írta: - 2017 május 16.

Szécsi Zoltán vízilabdasztár földjén a vaddisznók sem tudták legyőzni a gabonát

Ha valaki, akkor egy olimpiai bajnok élsportoló aztán igazán tudja, milyen fontos a tápláló anyagokban gazdag, minőségi élelmiszer. Szécsi Zoltán, a magyar vízilabdasport sztárja azonban már azt is tudja, melyik az a vetőmag, amely akkor is bő és minőségi termést hoz, ha vaddisznókonda és rossz idő járja a táblát. Tavaszi határszemléjére mi is elkísértük, és beszélt lapunknak az Elitmag Kft. által képviselt martonvásári termékekről, miután őt meggyőzték az elmúlt évek tapasztalatai.

A vízlabda világában fényes karriert befutó Szécsi Zoltán még akkor sem gondolta, hogy gazdálkodó lesz, amikor néhány évvel ezelőtt több tíz hektár földet örökölt. Ám amint megtekintette az egyik táblát, és látta a rajta-mellette álldogáló vadakat, a természet szépségeit, úgy döntött: megtanulja, és ő maga fogja művelni a birtokot. – Fel kellett ugyan javítani a korábban bérbe adott földeket, de ma már szépen hoznak, igaz, a sikerhez az is kellett, hogy jó vetőmagokkal tudjak dolgozni – mondja a sportolóból lett gazdálkodó, aki rögtön hozzáteszi: a kezdetektől tart a jó és gyümölcsöző kapcsolat is a martonvásári Elitmag Kft.-vel.

Már az első évben tőlük vettem a búza- és árpavetőmagot. Az Mv Kolo és az Mv Suba voltak az elsők, és mennyiségben is nagyon szépen hoztak, jóval az országos átlag felett, ráadásul nagyon jó minőségben is. Aztán az egyik évben kipróbáltam osztrák vetőmagot is, de az egyáltalán nem jött be. Azóta is az Elitmagtól vásárolok, és tavaly az árpám 85 mázsa felett hozott! Idén pedig csak rá kell nézni a búzámra…! Télen azt hittem sírva fakadok, amikor megláttam, hogy egy hatalmas csapat vaddisznó szinte letarolta 6 hektáron… Ráadásul voltak a mínusz 20 fokos hidegek, de most látszik, hogy erős, egészséges, és olyan szépen kel, mintha mi sem történt volna!

Csörtető vaddisznók és téli fagyok ellenére ragyogóan zsendül az Elitmag

Csörtető vaddisznók és téli fagyok ellenére ragyogóan zsendül az Elitmag

Szécsi Zoltán földjein a legnagyobb területen – bő 30 hektáron – a tar kalászú, keményszemű, kifejezetten bőtermő, kiváló, malmi minőséget termő tavaszi búza, a Vánek terem. Kisebb parcellákon : például a keményszemű, korai érésű, rövid szárú, intenzív művelésben javasolt és nagy fehérje-, illetve sikértartalmú Mv Apród, az újdonság Mv Pántlika és az Mv Mente, ami keményszemű, korai érésű, javító minőségű. – Búzában elfogadható volt a mennyiség, a minőség pedig kiemelkedő! Az extra színvonalú Apródot például 13,6-os fehérjével és 31,3-as sikérrel arattuk, ráadásul úgy, hogy az árpa és a búza aratása között 100 milliméter eső esett! Nekem is fontos persze a mennyiség, de a jó minőség is, legalább ennyire! Lehet, hogy vannak importvetőmagok, amik magasabb hozamokat produkálnak, de meg kell nézni, milyen beltartalom, milyen minőség lesz ott, ahol 8 helyett mondjuk 11 tonnát hoznak le egy hektárról… – indokolja az Elitmag Kft.-hez fűződő hűségét Szécsi Zoltán.

A ma még aktív sportoló hangsúlyozza: az ő célja nem a nyereség, hanem a minőség. – Én csak olyan búzát, helyesebben később lisztet akarok előállítani, amit magam is szívesen megennék. Sportolóként ezt egyfajta küldetésnek is érzem. Ehhez pedig olyan vetőmeg kall, ami garantáltan jó hozamot terem, és mellette stabil, jó ellenállóságú és minőségi eredményt is produkál. Én ezt a kettős célt megtaláltam az Elitmagnál – mondja Szécsi Zoltán. De vajon a jövedelmezőség szempontjából hogyan mutat a minőségi vetőmagok használata? – Mit látunk? Azt, hogy a gyengébb minőségű búza, árpa ott áll évekig a raktárban, vagy ha sikerül is eladni, ritkán igazán jó az ára. Minőségi búzára, illetve lisztre viszont mindig lesz kereslet!

Kohout Zoltán